Темний шоколад може містити важкі метали — але чи справді варто турбуватися про його вживання?

16/07/2024

     Є хороші новини для любителів темного шоколаду: цей солодкий смаколик не становить ризику для здоров’я дорослих, як показало недавнє дослідження. У дослідженні науковці з Університету Тулейн протестували понад сто плиток темного та молочного шоколаду на наявність важких металів, включаючи токсичні, такі як свинець та кадмій. Вони дійшли висновку, що ці продукти безпечні для дорослих і що лише невелика частина може становити незначний ризик для маленьких дітей, але лише у разі вживання у великих кількостях.

Результати дослідження з’явилися через рік після того, як звіт Consumer Reports показав шкідливі рівні свинцю та кадмію в деяких брендах темного шоколаду, викликаючи занепокоєння щодо безпеки вживання темного шоколаду.

"Що ми виявили, так це те, що споживання темного та молочного шоколаду є досить безпечним. Ось що вам потрібно знати про результати дослідження, що показали попередні дослідження та що думають експерти, які не брали участь у дослідженні, про безпеку вживання темного шоколаду.

Читайте також: “Як вживання білку допомагає нарощувати м'язи

Що показали попередні дослідження

У дослідженні Consumer Reports науковці протестували 48 продуктів у п’яти категоріях: какао-порошок, шоколадні чіпси, плитки молочного шоколаду, плитки темного шоколаду та суміші для брауні, шоколадних тортів та гарячого шоколаду. Вони зосередилися на свинці та кадмії, металах, які можуть впливати на мозок та нервову систему, особливо у дітей.

Науковці виявили, що темні шоколади містять вищі рівні важких металів, ніж молочний шоколад. Кожна протестована плитка темного шоколаду мала помітні кількості свинцю та кадмію, причому 71% з них перевищували допустимі норми для свинцю, кадмію або обох.

Дослідники використовували каліфорнійський стандарт, оскільки немає федеральних обмежень на кількість свинцю та кадмію, яку можуть містити більшість продуктів. Щоденна максимальна допустима доза свинцю становить 0,5 мікрограм (мкг) та 4,1 мкг для кадмію.

Дослідження ґрунтувалося на дослідженні Consumer Reports 2022 року, яке виявило, що 82% протестованих плиток темного шоколаду мали рівні свинцю або кадмію, що перевищували порогові значення Каліфорнії.

Кадмій може потрапляти в темний шоколад, оскільки какао-боби поглинають його із забрудненого ґрунту. Свинець може потрапляти на какао-боби після збору врожаю, потенційно з пилу та ґрунту, коли боби сушаться на відкритому повітрі.

Читайте також: “Дієта без глютену

Ближчий погляд на результати нового дослідження

Команда Університету Тулейн проаналізувала зразки 155 плиток темного та молочного шоколаду від різних брендів. Кожну протестували на наявність 16 важких металів — від необхідних, як мідь, залізо та цинк, до шкідливих, як свинець та кадмій.

Науковці розрахували ризик вживання унції шоколаду на день, що еквівалентно більше двох плиток шоколаду на тиждень.

Вони виявили, що лише один бренд темного шоколаду перевищував ліміт Європейського Союзу у 800 мкг на кілограм (мкг/кг) для кадмію в плитках з понад 50% какао.

Чотири плитки темного шоколаду мали рівні кадмію, які дослідники вважали ризикованими для дітей вагою до 33 фунтів, що є середньою вагою трирічної дитини в США.

Дві плитки шоколаду мали рівні свинцю вище каліфорнійського стандарту у 150 мкг/кг для темного шоколаду. Проте науковці виявили, що вони все одно не завдають шкоди дорослим чи дітям.

"Для дорослих немає жодного ризику для здоров’я від вживання темного шоколаду. Хоча існує незначний ризик для дітей у чотирьох з 155 протестованих плиток шоколаду, не часто бачиш, щоб трирічна дитина регулярно споживала більше двох плиток шоколаду на тиждень."

Дослідження також показало, що темний шоколад містить високі рівні важливих поживних речовин, таких як мідь, залізо, марганець, магній та цинк. Деякі плитки навіть містили більше 50% від добової норми поживних речовин для дітей та дорослих.

"Темний шоколад не тільки насичений цими важливими мінералами, але вони також можуть потенційно зменшувати всмоктування токсичних металів у кишечнику, оскільки ці метали конкурують за одне місце," сказав Годебо. "Хоча два попередні дослідження в США вивчали наявність свинцю та кадмію в шоколаді, це дослідження використовувало найбільший розмір вибірки, розширило обсяг тестування до 16 металів і включало оцінку ризику токсичних металів, враховуючи харчовий внесок важливих мінералів."

Фактори, які слід враховувати

Розмір порції є фактором, який слід враховувати при оцінці ризику вживання темного шоколаду. "Якщо люди постійно їдять більше унції темного шоколаду на день," пояснила вона, результати останнього дослідження "можуть не стосуватися їх."

Однак малоймовірно, що більшість дорослих "вживають достатньо темного шоколаду, щоб ці потенційно шкідливі речовини спричинили проблему.

Темний шоколад має переваги, включаючи багатство рослинними хімічними речовинами, званими флаванолами, які можуть допомогти захистити серце.

"Темний шоколад містить у два-три рази більше флаванолів, ніж молочний шоколад. Флаваноли в шоколаді можуть збільшити чутливість до інсуліну в короткострокових дослідженнях; у довгостроковій перспективі це може зменшити ризик діабету."

Проте не варто розглядати темний шоколад як рівний за поживною цінністю фруктам та овочам. "Овочі містять багато інших важливих поживних речовин — антиоксиданти, фітонутрієнти, клітковину. "Однак, якщо у вас час від часу виникає бажання з’їсти трохи шоколаду, кілька шматочків або унція-дві не зашкодять."

 Читати також: “Алергія та непереносимість їжі
Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук