Алергія та непереносимість їжі

12/11/2023
Алергія та непереносимість їжі

     Алергія на їжу виникає, коли імунна система реагує на їжу, яка зазвичай є безпечною. Непереносимість їжі виникає, коли організм має хімічну реакцію на споживання певної їжі або напою. Симптоми для слабкої чи помірної алергії або непереносимості іноді можуть бути схожими, але непереносимість їжі не залучає імунну систему та не викликає важких алергічних реакцій (анафілаксію). Навчіться читати харчові мітки та дотримуватися балансу вітамінів та мінералів, щоб уникнути продуктів, які викликають алергічні реакції. 

Читайте також: “Дієта та ризик хвороби серця

Алергія на їжу та непереносимість - це різні речі 

     Алергія на їжу та непереносимість їжі часто плутаються, оскільки симптоми непереносимості іноді нагадують симптоми алергії на їжу. Однак непереносимість їжі не залучає імунну систему та не викликає важких алергічних реакцій (відомих як анафілаксія). Непереносимість їжі також не виявляється на алергенних тестах.

     Важко зрозуміти концепцію непереносимості їжі. Іноді речовини в межах їжі можуть збільшувати частоту та важкість головних болів, висипань (таких як кропив'янка) або розладу шлунка.

Алергія на їжу зростає 

     Алергії зростають у всьому світі, і алергія на їжу також стала більш поширеною. Більшість алергій виникає протягом першого року життя. Алергія на коров'яче молоко є однією з найпоширеніших у ранньому дитинстві. Більшість дітей виходять із неї до того, як вони підуть до школи.

     Потрібно провести більше досліджень щодо причин, діагностики та лікування алергії на їжу.

Алергія може бути успадкована 

     Діти, які мають одного члена родини із захворюваннями на алергію (включаючи астму чи екзему), мають більший ризик розвитку алергії.

     Більшість часу діти з алергією на їжу не мають батьків із такою алергією. Однак якщо у сім'ї є одна дитина з алергією на їжу, їхні брати та сестри мають трохи більший ризик розвитку алергії на їжу, хоча цей ризик все ще залишається відносно низьким.

Алергія - це імунна відповідь 

     Алергії - це реакція імунної системи організму на білок. Ці білки можуть бути з їжі, пилку, побутового пилу, шерсті тварин (включаючи вовну, шерсть і пилок, які домашні тварини принесли вдома) чи грибків. Їх називають алергенами. Слово "алергія" означає, що імунна система відреагувала на зазвичай безпечну речовину, ніби вона була токсичною.

Непереносимість їжі - це хімічна реакція 

     Непереносимість їжі - це хімічна реакція, яку деякі люди переживають після споживання деякої їжі чи напою; це не імунна відповідь. Непереносимість їжі пов'язана з астмою, хронічним синдромом втоми та синдромом подразливого кишечника (СПК).

Симптоми алергії на їжу та непереносимості 

     Важко визначити різницю між симптомами алергії на їжу та непереносимості їжі. Зазвичай симптоми, викликані алергією на їжу, розвиваються дуже швидко після споживання їжі. В той час як симптоми, викликані непереносимістю їжі, можуть бути як миттєвими, вони також можуть розвиватися через 12-24 години.

     Реакції на непереносимість їжі, як правило, пов'язані з кількістю спожитої їжі. Вони можуть не виникати до того часу, поки не буде спожито певна кількість (пороговий рівень) їжі, але ця кількість різниться для кожної особи.

     Симптоми алергії на їжу та непереносимості також можуть бути викликані іншими станами, тому важливо звертатися до лікаря для медичної діагностики.

Симптоми непереносимості їжі 

     Симптоми непереносимості їжі можуть включати:

  • нервозність 
  • тремтіння 
  • пітливість 
  • пульсації 
  • швидке дихання 
  • головний біль 
  • мігрень 
  • понос 
  • відчуття паління на шкірі 
  • стискання в обличчі та грудях
  • проблеми з диханням – симптоми, схожі на  реакції астми, схожі на алергію.

Симптоми алергії на їжу 

      Симптоми слабкої до помірної алергії на їжу включають:

  • свист у губах, обличчі, очах
  • сип, опухлість щипання в роті 
  • біль в животі, блювання – це ознаки анафілаксії при алергії на комах. 

     Ознаки анафілаксії (важкої алергічної реакції):

  • утруднене або шумне дихання 
  • опухлість язика 
  • пульсація або стиснення в горлі 
  • свист або постійний кашель 
  • труднощі з говорінням або хриплість голосу 
  • тривала пігментація або обвалення, блідість та огиблість (маленькі діти) 

Частини тіла, які піддаються впливу алергії на їжу 

      Різні ділянки тіла можуть постраждати внаслідок алергічної реакції на їжу, включаючи:

  • опухлість обличчя, губ, очей 
  • опухлість язика 
  • пульсація або стискання в горлі 
  • болі в животі, блювання – це ознаки анафілаксії при алергії на комахи 
  • шкіра – висипи, такі як кропив'янка (уртикарія) або атопічний дерматит 
  • легені – свист, кашель, астма (частіше в дітей, ніж в дорослих) 
Читайте також: “Все що потрібно знати про калій

Важкі алергічні реакції на їжу можуть бути загрозливими для життя 

     Анафілаксія - це важка алергічна реакція, яка потребує негайної медичної уваги. Продукти (такі як арахіс, горіхи, морепродукти, пшениця, молоко та яйця), укуси комах та деякі ліки - найпоширеніші алергени, які викликають анафілаксію.

     Вже через кілька хвилин після контакту з алергеном у людини можуть виникнути потенційно загрозливі симптоми, до яких можуть входити:

  • утруднене або шумне дихання 
  • опухлість язика 
  • пульсація або стискання в горлі 
  • свист або постійний кашель 
  • труднощі з говорінням або хриплість голосу 
  • тривала пігментація або обвалення 
  • блідість та огиблість (маленькі діти) 

     Кілька факторів може впливати на тяжкість анафілаксії, включаючи фізичну активність, тепло, алкоголь, кількість спожитої їжі, а також те, як їжу приготовано та вживається.

Екстрена допомога при важких алергічних реакціях (анафілаксії) 

     Для запобігання важким травмам чи смерті людині з анафілаксією потрібен внутрішній укол адреналіну (епінеприн) в зовнішню середню частину стегна. Потерпілому не слід стояти чи ходити. Додаткові дози можна вводити, якщо немає відповіді через 5 хвилин. Спочатку вводьте адреналін, а потім препарат для легенів у випадку необхідності.

     Люди, які, за висновком лікаря, можуть бути вразливі до анафілаксії, отримують рецепт на ін'єктор адреналіну (такий як EpiPen® або Anapen®), який містить одноразову фіксовану дозу адреналіну. У таких пацієнтів також повинен бути план дій з анафілаксії.

     Ін'єктори адреналіну призначені для використання немедичними особами і доступні безпосередньо в аптеці.

Причини алергії на їжу 

     Арахіси, горіхи, яйця, коров'яче молоко, пшениця, кунжут, риба, морепродукти та соя викликають більшість алергічних реакцій на їжу. Алергія на арахіс є однією з найпоширеніших алергій у старших дітей, оскільки тільки приблизно один з чотирьох дітей виходить із алергії на арахіс.

Причини непереносимості їжі 

     Продукти, які часто викликають реакції непереносимості у чутливих людей, включають:

  • молочні продукти, включаючи молоко, сир та йогурт 
  • шоколад 
  • яйця, особливо білок яйця 
  • підсилювачі смаку, такі як ГЛУ (глутамат натрію 621) 
  • додаткові речовини у їжі 
  • полуниця, цитрусові та помідори
  • вино, особливо червоне вино 
  • гістамін та інші аміни у деяких продуктах

Пошук алергена 

     Коли симптоми з'являються всього кілька хвилин після споживання певної їжі, визначити алерген стає легше. Однак, якщо причина невідома, можуть знадобитися діагностичні тести, такі як:

  • ведення щоденника їжі та симптомів для перевірки патернів під наглядом клінічного імунолога-алерголога або дієтолога 
  • вилучення всіх підозрілих продуктів протягом 2 тижнів, а потім їх повторне введення по одному для перевірки реакцій (за винятком випадків анафілаксії)
  • шкірні проби з використанням екстрактів їжі або кров'яні тести на IgG. 

Лікування алергії або непереносимості до їжі 

     Найпростіший спосіб лікування алергії або непереносимості до їжі - це вилучення алергенної їжі з раціону. Іноді організм може переносити їжу, якщо її уникати протягом певного часу, а потім повторно вводити в невеликих дозах, особливо для непереносимості до їжі.

     Перед тим як вилучити чи повторно вводити їжу, зверніться за порадою до клінічного імунолога-алерголога чи дієтолога.

Запобігання алергії на їжу у дітей 

     Запобігання алергії у дітей - це активна область досліджень. Дослідження на сьогоднішній день вказують на те, що:

  • Перинатальний період - немає переконливих доказів того, що уникання алергенів під час вагітності допоможе запобігти алергії у вашої дитини. 
  • Постнатальний період - виключне годування грудьми протягом перших 4-6 місяців, здається, захищає від розвитку алергій у ранньому дитинстві. 
  • Введення твердих продуктів (включаючи ті, які вважаються алергенними) приблизно в 6 місяців (але не раніше 4 місяців) рекомендується, краще залишаючи при цьому годування грудьми. 
  • Годування грудьми - не рекомендується уникати їжі (включаючи ті, що вважаються високоалергенними) жінкам під час годування грудьми. 
  • Формула соєвого молока - дослідження показали, що використання соєвої молочної суміші не запобігає розвитку алергій у дітей. 
  • Частково гідролізована коров'яча молочна суміш (зазвичай називається HA-суміш) не рекомендується для запобігання розвитку алергії на їжу. 

Важка алергія на їжу у дітей 

     Алергічні реакції, включаючи анафілаксію, є поширеними, хоча смертельні випадки від анафілаксії рідкісні. 

     Не рекомендується забороняти певні продукти в школах та дошкільних закладах, оскільки це може створити відчуття безпеки і це важко контролювати та виконувати. Кращим підходом є навчання персоналу, учнів і громади ризикам, пов'язаним з анафілаксією, і впровадження стратегій для мінімізації контакту з відомими алергенами.

Уникання алергенів у їжі 

     Ви повинні уникати тільки тих продуктів, на які у вас діагностована алергія. Ознайомтеся із термінами, які використовуються для опису цих продуктів на продуктах, наприклад:

  • білок молока - молоко, нежирне молоко, сир, йогурт, казеїнати, сироватка, 
  • лактоза - молоко, 
  • яйце - яйця, яєчний білок, жовток яйця, лецитин яйця 
  • глютен - пшениця, ячмінь, ржа, трицикл, вівсянка, кукурудзяна крупа
  • соя - соя, гідролізований рослинний білок, ізолят сої, лецитин сої 
  • саліцилати - полуниці, помідори. 
Читайте також: “Корисні властивості абрикосів
Комментарии

Сообщения не найдены

Написать отзыв