Зміст
2. Чому цей мінерал настільки важливий?
5. Відповіді на поширені питання.
6. Підсумок.
Калій є електролітом, важливим для здоров'я серця і кісток, функціонування м'язів, нервів і багатьох інших процесів. Споживання дієти, багатої калієм, допомагає знизити артеріальний тиск, зменшує ризик розвитку ниркових каменів і може регулювати рівень цукру в крові, серед інших корисних властивостей.
Хоча існує багато різних продуктів, які є джерелами калію, багато людей не відповідають рекомендаціям зі споживання цього мінералу. Включення більшої кількості продуктів, багатих калієм, до вашої дієти може допомогти досягти оптимального рівня споживання.
Читайте також: “Корисні властивості гарбуза”
Кількість калію, яка потрібна вам, залежить від вашого віку, статі і того, чи ви вагітні чи годуєте груддю. Ось рекомендації для прийому адекватної кількості калію:
Більшість людей не відповідають цим рекомендаціям щодо калію, і калій було визнано "харчовим питанням загальної громадської важливості" в Дієтичних рекомендаціях.
Якщо ви регулярно споживаєте недостатню кількість калію, ви можете бути схильні на гіпертонію, або підвищений артеріальний тиск. Це частково через те, що калій взаємодіє з натрієм в організмі, і без достатньої кількості ваш організм може стати більш чутливим до натрію.
Через роль калію в регулюванні артеріального тиску, це важливий мінерал в дієті DASH (Дієтичний підхід до зниження артеріального тиску). Недостатнє споживання калію також може збільшити ризик розвитку ниркових каменів за рахунок збільшення виділення кальцію сечею.
Серйозні ризики для організму несе як недостатня кількість калію, так і його дефіцит.
Якщо концентрація в сироватці крові менша за 3,6 ммоль/л, це може спричинити гіпокаліємію. Як правило, причиною цього є вживання діуретиків, що сприяють виведенню калію з організму. Легка гіпокаліємія характеризується лиш схильністю до закрепів та м’язовою втомою. Середній ступінь даної хвороюи вже спричиняє поліурію, енцелофатію, м’язовий параліч та серцеві аритмії. І важка ступінь впливає на порушення серцевої функції, що в свою чергу може призвести до смерті.
Важливо зауважити, що гіпокаліємія рідко виникає через невживання калію. Як правило, вона пов’язана із швидким виведенням мінералу з організму, в першу чергу через вживаття ліків.
Якщо ж в організм потрапила завелика кількість калію, це може призвести до гіперкаліємію, яка в свою чергу спричиняє серцеву та ниркову недостатність, а також порушення функцій печінки.
Як правило, обидва із вищезгаданих процесів протікають безсимптомно, поки не перейдуть у важку стадію. Тим не менш, якщо у вас з’явилася втома, слабкість у м’язах, порушення роботи нирок або серця - варто звернутися за консультацією до лікарів.
Категорично заборонено проводити самолікування, адже симптоми дефіциту та надлишку калію схожі між собою, і до того ж подібні ознаки можуть мати й інші види захворювань.
Можливо, ви вже знаєте про банани, коли йдеться про фрукти, багаті на калій. Середній банан містить приблизно 451 мг калію, що становить близько 9.5% відсотка щодобової норми (ЩН). Однак декілька інших фруктів містять ще більше калію, ніж банани.
Дуріан, фрукт, популярний в Південно-Східній Азії, містить вражаючі 1,059 мг калію в кожній чашці, що складає 23% ЩН. Інші фрукти, які є добрими джерелами калію, включають:
Якщо ви не маєте доступу до цих фруктів, інші фрукти з вмістом калію включають ківі, кавун, грейпфрут і абрикоси.
Сушені фрукти також багаті на калій, оскільки вони є практично концентрованою версією свіжих фруктів. Крім того, їх легко брати з собою в дорогу, і вони мають набагато довший термін придатності, ніж свіжі фрукти. Серед сушених фруктів найбільше калію містять сушені абрикоси, чорнослив і родзинки:
Овочі є однією з найбільш калієнасичених груп продуктів. І це не тільки листяні зелені—навіть картопля є хорошим джерелом калію. Фуфу, західно і центральноафриканський картопляний овоч, має дуже високий вміст калію—1,080 мг на чашку, або 23% ЩН. Інші овочі з високим вмістом калію включають:
Крім калію, овочі також є чудовими джерелами клітковини для здоров'я травлення та фітонутрієнтів, які можуть допомогти запобігти хронічним захворюванням.
Читайте також: “Як правильно наносити рідку основу”
Цільні фрукти і овочі важливі, оскільки вони містять клітковину, поживну речовину, яка сприяє здоров'ю травлення, допомагає контролювати рівень холестерину і сприяє ситості. Проте вживання 100% фруктових соків є добрим способом отримати вітаміни і мінерали, що містяться в цілих фруктах, включаючи калій. Соки, які є джерелами калію включають:
Молоко є одним з найкращих джерел кальцію, важливої речовини для здоров'я кісток, але воно також є хорошим джерелом калію. Ви можете знайти калій в йогурті, кефірі та молоці.
Грецький йогурт містить приблизно вдвічі менше калію, ніж звичайний йогурт. Проте він має більше білка, тому багато людей вибирають саме його. Якщо ви віддаєте перевагу грецькому йогурту, ви все одно будете отримувати деяку кількість калію, але, можливо, вам знадобиться включити більше продуктів, багатих калієм, щоб відповідати своїм потребам.
Йогурт і кефір також багаті пробіотиками, які сприяють здоров'ю кишечника і можуть поліпшити імунну та розумову гостроту.
До бобів входять квасоля, лінцюги та горох. Вони є хорошими джерелами рослинного білка, фітонутрієнтів і клітковини.
Не всі боби багаті на калій, але включення певних видів бобів до вашої дієти може збільшити споживання калію. До бобів, які є джерелами калію відносяться:
Для більш каліємісткої страви, ви можете приготувати суп із лінцюгом, картоплею, гарбузом і швейцарською буряковою капустою. Ця комбінація бобів та овочів насичена як калієм, так і клітковиною.
Морепродукти є джерелом білка з високим вмістом поживних речовин і додатковими корисними властивостями. Деякі види морепродуктів є хорошими джерелами калію, а також інших поживних речовин, таких як вітамін D, цинк і омега-3 жирні кислоти.
Деякі види морепродуктів, які містять калій, на основі порції в 100 грам включають:
Хоча м'ясо не містить стільки калію, як фрукти і овочі, воно все одно може допомогти вам відповідати загальним потребам в калію. Так само, як і морепродукти, воно є хорошим джерелом повноцінного білка.
Коза є популярним видом м'яса в африканській, близькосхідній та деяких карибських кухнях, і є хорошим джерелом калію. Курячі грудки та яловичина містять схожі кількості речовини на 100 грам.
Ви можете подавати ці види м'яса з овочами або бобами для створення різноманітного, корисного страви, яка містить калій, клітковину та вуглеводи для енергії та ситості.
Соєві продукти, включаючи багато варіантів рослинної їжі, можуть допомогти вам відповідати щоденним потребам в калію. Звичайні соєві продукти, такі як соєве молоко, сочевиця, тофу, едамаме і темпе, також є повноцінними джерелами рослинного білка та хорошими джерелами інших поживних речовин, таких як магній і кальцій. Ось вміст калію в популярних соєвих продуктах:
Хоча соєві продукти не особливо багаті на калій, вони можуть сприяти загальному введенню калію в раціон як частина збалансованої дієти.
У здорових людей надлишок калію з їжі рідко призводить до проблем, адже нирки ефективно регулюють його рівень. Проте у випадку захворювань нирок слід бути обережними, адже надлишок калію може призвести до гіперкаліємії.
Так, тривале приготування може зменшити кількість калію. Для збереження калію рекомендується запікати або готувати продукти на пару.
Калій міститься в різних продуктах, проте багато людей не відповідають своїм щоденним потребам в речовині. Фрукти, овочі та боби є одними з найкращих джерел калію та містять багато інших поживних речовин, таких як клітковина. Проте калій також міститься в морепродуктах, молочних продуктах, м'ясі та соєвих продуктах. Споживання збалансованої дієти, що містить ці групи продуктів, допоможе вам задовольнити свої потреби в калію та сприяти загальному здоров'ю.
Читайте також: “Як екстракт Centella Asiatica може допомогти вашій шкірі”