Зміст:
2. Користь кісткового бульйону?
3. Як використовувати кістковий бульйон?
4. Як приготувати кістковий бульйон?
5. Скільки кісткового бульйону потрібно щодня?
6. Ризики від вживання бульйону з кісток.
7. Кому не варто вживати кістковий бульйон?
8. Відповіді на поширені питання?
9. Висновок.
Філософія багатьох дієтологів полягає в тому, що їжа - це найкращий вибір для забезпечення максимального здоров'я. Деякі з найпростіших, перевірених часом продуктів можуть мати найбільший вплив на наше здоров'я. Яскравим прикладом цього є традиційний кістковий бульйон.
Кістковий бульйон з курячих кісток - це поживний суп, який вважається давнім суперпродуктом для загальної підтримки здорової імунної функції, травлення, здоров'я дихальних шляхів, здоров'я суглобів та багатьох інших аспектів.
Він багатий поживними речовинами та корисними сполуками, включаючи колаген (тип білка, що містить 19 амінокислот), желатин, мікроелементи, такі як кальцій, фосфор і магній, а також сполуки сірки. Крім того, він забезпечує вас хондроїтин-сульфатом та глюкозаміном - двома сполуками, які часто приймають як добавки для підтримки здоров'я суглобів.
Читайте також: “Проживання вище 37 паралелі імовірно призводить до дефіциту вітаміну D в період холодних місяців”
Кістковий бульйон - це рідкий відвар з частин тварин, включаючи кістки, шкіру, кістковий мозок та сполучну тканину.
Хоча кістковий бульйон, приготований традиційним способом, споживався тисячоліттями людьми з усього світу, останнім часом він став відомий як модний "суперпродукт", особливо серед прихильників палеодієти чи низьковуглеводних дієт, таких як кето-дієта.
Хоча ви можете уявити, що хтось споживає бульйон або відвар лише в певний час чи пору року, зараз ми знаємо, що кістковий бульйон корисний майже для будь-якої частини вашого організму, незалежно від вашого віку чи стану здоров'я, у будь-який час і сезон.
Кістковий бульйон корисний для людей будь-якого віку, різних способів життя та соціальних шарів. Це одне з небагатьох і найдоцільніших джерел природного колагену- білка, що міститься в хребтах тварин, їх кістках, шкірі, хрящах, зв'язках, сухожиллях і кістковому мозку.
По мірі того, як кістковий бульйон вариться на повільному вогні протягом кількох годин, колаген і желатин з частин тварин витягуються в бульйон і стають легко засвоюваними, що може допомогти вашому організму синтезувати власний колаген.
Як ви дізнаєтеся нижче, споживання колагену стає ще важливішим з віком, оскільки ваш організм природно виробляє менше колагену вже від 20 до 30 років. Оскільки колаген формує здорові сполучні тканини, збільшення споживання колагену та інших сполук з кісткового бульйону може сприяти зміцненню здоров'я суглобів, а також підтримувати здоров'я кишечника, зв'язок, шкіри і волосся.
Кістковий бульйон містить десятки різноманітних поживних речовин, включаючи 19 різних амінокислот (які часто називають "будівельними блоками білка"). Хоча інші джерела білка, такі як м'ясо та риба, містять всі амінокислоти, деякими з них особливо багаті саме кістковий бульйон.
Кістковий бульйон містить колаген- білок, що складається з амінокислот, таких як гліцин, аргінін, пролін і глутамін, які важко отримати великими кількостями з інших часто вживаних продуктів. Саме тому кістковий бульйон і колаген мають так багато неймовірно корисних властивостей.
Амінокислоти, які містяться в кістковому бульйоні, виконують багато функцій, особливо коли мова йде про підтримку здорового обміну речовин, здоров'я кишечника, суглобів та збереження м'язової маси.
Крім того, вміст білка та амінокислот у страві сприяє нарощенню м’язової маси та покращенню метаболізму, що особливо корисно для спортсменів.
У цьому “суперфуді” у значній кількості міститься гліцин - амінокислота, що в тому числі регулює якість сну. Саме завдяки гліцину люди засинають доволі швидко, а вранці прокидаються бадьорими. Що важливо, це твердження перевірено за допомогою клінічних досліджень. Добовою нормою для людини є 3 грами цієї амінокислоти, що приблизно дорівнює одній порції бульйону.
Оскільки кісткові бульйони готуються з частин тварин, багатих поживними речовинами, вони містять ряд важливих мінералів, включаючи кальцій, фосфор і магній. Вони допомагають підтримувати загальну скелетну структуру та сприяють зміцненню кісток.
У кістковому бульйоні ви також знайдете сірку та ряд інших корисних для здоров'я сполук, таких як хондроїтин сульфат, глюкозамін і МСМ, які можуть підтримувати здоров'я сполучних тканей, включаючи суглоби.
Більша частина вашої імунної системи розташована в кишечнику. Тобто споживання бульйону, в якому міститься багато колагену/желатину та амінокислоти, таких як пролін, глутамін та аргінін, має велике значення, оскільки це може допомогти правильному функціонуванню імунної системи, особливо в поєднанні з дієтою, багатою на антиоксиданти.
Сполуки, що містяться в кістковому бульйоні, особливо пептиди колагену і желатин, сприяють збереженню здоров'я кишківника, оскільки вони відіграють роль у підтримці цілісності тканин, які вирішують товсту кишку та весь шлунково-кишковий тракт. Крім підтримки здоров'я кишківника, такі сполуки в кістковому бульйоні, як амінокислоти і глутатіон, можуть також підтримувати здорову функцію кишківника.
Зі старінням організму природно зменшується вміст колагену. Це може вплинути на наші суглоби, зв'язкову тканину, кістки та багато інших аспектів, а також призвести до втрати гнучкості і періодичного дискомфорту в суглобах.
Колаген і желатин - це два цінних компоненти кісткового бульйону, оскільки вони постачають організм амінокислотами, які можуть використовуватися для підтримки цілісності зв'язкових тканин і загального стану суглобів, їх здоров'я та рухливості.
Завдяки високому вмісту амінокислот, бульйон із кісток має також і знеболювальний ефект. Він допомагає як при болю у суглобах та м’язах, так і при головному болі, тож деякі люди використовують його як заміну медичним препаратам.
Колаген сприяє утворенню еластину та інших сполук у шкірі, які покращують її текстуру та тон. Крім того, кістковий бульйон містить амінокислоти, які відповідають за здоров'я волосся та нігтів.
Читайте також: “Чи є тренування на біговій доріжці "12-3-30" хорошим видом фізичної активності”
Сьогодні існує безліч різних видів кісткового бульйону (наприклад, курячий, яловичий і рибний) на вибір, включаючи домашні варіанти (їх можна знайти в м'ясних магазинах і на фермерських ринках), консервовані види та порошки з кісткового бульйону.
Не забувайте, що справжній кістковий бульйон, що містить багато колагену та корисних речовин, це не те ж саме, що консерви або бульйонні кубики, які використовуються для ароматизації супів та м'яса.
Спосіб використання кісткового бульйону залежить від того, який саме бульйон ви придбали чи приготували. Ви можете використовувати рідкий кістковий бульйон — курячий, яловичий чи рибний — в деяких з наступних рецептів:
Якщо ви вибираєте ароматизований протеїновий порошок з кісткового бульйону, наприклад, шоколадний або ванільний порошок з кісткового бульйону, спробуйте використовувати його в деяких з наступних рецептів десертів:
Ви можете приготувати кістковий бульйон самостійно вдома або скористатися швидким способом та використовувати готовий бульйон із магазину або порошок із кісткового бульйону, якщо не бажаєте витрачати багато часу чи зусиль. З точки зору зручності, протеїнові порошки з кісткового бульйону є одним із найшвидших варіантів, які пропонують всі переваги справжнього рідкого кісткового бульйону, разом із додатковим білком, і вони дуже прості у використанні.
Для приготування кісткового бульйону використовують кістки, жир, овочі та воду, ідеально з додаванням кислоти, наприклад, яблучного оцту, яка допомагає видобути корисні речовини з кісток. Деякі люди також додають м'ясо. Якщо ви готуєте бульйон із яловичих кісток, то вам слід спочатку підсмажити залишки м'яса чи внутрішніх органів перед тим, як додавати їх у каструлю.
Для приготування домашнього кісткового бульйону з яловичих кісток, відвідайте місцевий фермерський ринок, м'ясний магазин чи інтернет-магазин і придбайте кістки тварин що їдять рослинну їжу. Найкраще шукати продукти від тварин, що паслися на лугах і не містять антибіотиків і гормонів. Таким чином, ви уникаєте вживання небажаних сполук з бульйону.
Для бульйону з курячих кісток, просто використовуйте птицю та кістки із вже приготованого курячого супу. Хоча овочі не є обов'язковими для приготування бульйону, є підстави вважати, що поєднання продуктів тваринного походження і овочів/трав (таких як часник, цибуля, селера, морквина, петрушка і інші) може збільшити калорійність бульйону ще більше, підвищуючи вміст поживних речовин у ньому. Ось основні кроки для приготування домашнього кісткового бульйону:
Після того як кістковий бульйон приготований, він охолоджується і на поверхні утворюється шар жиру. Цей шар захищає рідину, яка знаходиться під ним. Видаляйте цей шар тільки перед споживанням бульйону.
Більшість експертів рекомендують споживати 250 грам кісткового бульйону один або два рази на день. Це може бути білок з кісткового бульйону, який використовується в таких рецептах, як супи, смузі чи випічка, або просто кістковий бульйон, який ви п'єте як напій. Якщо ви вирішили поділити денну норму на дві порції, спробуйте вживати одну зранку та іншу під час вечері чи між прийомами їжі.
Незважаючи на всю свою корисність, ось деякі застереження, яких ви повинні дотримуватися:
Як відомо, свинець, які тварини отримують протягом всього життя, накопичується у кістках. І цілком логічно, що внаслідок виварювання він потраплятиме до бульйону. Слід зауважити, що при періодичному вживанні бульйону загрози для організму немає, проте якщо ви плануєте споживати страву на постійній основі, варто більш ретельно обирати інгредієнти для приготування.
Желатин та інші білкові сполуки, що виділяються внаслідок виварювання кісток, є чудовим джерелом для розмноження харчових бактерій. Тож доволі часто корисна страва може стати джерелом додаткових проблем, у вигляді харчового отруєння. Фахівці рекомендують споживати бульйон одразу після приготування, а якщо все ж якась частина лишилася, то зберігати її потрібно в холодильнику, строком не більше 3 діб, і перед кожним вживання обов’язково кип’ятити. Так ви зведете до мінімуму ризик підчепити будь-яку інфекцію.
Згідно нових досліджень, деякі компоненти бульйону можуть перешкоджати засвоєнню ліків. Особливо це стосується препаратів, що сприяють розрідженню крові. Тож якщо ви перебуваєте на лікуванні, важливо проконсультуватися з лікарем перед вживанням бульйону.
Хоча й бульйон в загальному корисний, все ж є деякі категорії людей, яким слід обмежити його вживання. Зокрема це:
Щоб витягти всі корисні речовини з кісток, бульйон потрібно варити від 8 до 24 годин. Час залежить від типу кісток:
Тривале варіння допомагає виділити колаген, желатин, кальцій та інші мікроелементи.
Так, кістковий бульйон чудово зберігається в морозильній камері. Найкраще розливати його в невеликі порційні контейнери чи спеціальні пакети. У замороженому вигляді він зберігає всі свої корисні властивості до 3–6 місяців.
Так, кістковий бульйон можна вживати щодня. Він є природним джерелом корисних речовин і сприяє загальному зміцненню організму. Рекомендована порція — 200–300 мл на день. Однак людям з алергіями або специфічними дієтичними обмеженнями варто проконсультуватися з лікарем перед регулярним вживанням.
Під кінець можна сказати, що кістковий бульйон хоч і не “суперфуд”, але близький до цього. Ця страва має безліч корисний властивостей, які допоможуть при більшості хвороб та станів. Однак не потрібно вважати, що бульйон допоможе повністю вилікувати всі хвороби. Слід у міру споживати кістковий бульйон, дотримуватись усіх рекомендацій щодо приготування та зберігання, та проконсультуватись з лікарем для обмеження ризиків.
Читайте також: “Все що потрібно знати про адаптогени”