Топ-5 корисних властивостей кісткового бульйону

25/10/2023

     Давно встановленою кулінарною практикою, кістковий бульйон набув нового визнання як корисний продукт для здоров'я. Ми попросили зареєстрованого дієтолога Рейчел Філпотс дослідити цю тему.

Що таке кістковий бульйон? 

     Кістковий бульйон - це прозора білкова рідина, яка отримується шляхом варіння м'ясних суглобів і кісток в воді. Він відрізняється від бульйону завдяки тривалому часу готування. Подібно до бульйону, його можна використовувати як основу для супів, рагу і ризотто.

     Корисність кісткового бульйону для здоров'я може включати: 

  • Підвищення рівня колагену 
  • Підтримка здорового травлення 
  • Сприяння підтримці імунної системи 
  • Полегшення болі та скованості суглобів 
  • Сприяння здоровому сну

     Харчова цінність кісткового бульйону 

     Приготування кісткового бульйону просте, але харчова цінність буде варіювати в залежності від використаних кісток, тривалості приготування та доданих інгредієнтів.

     Для найкращого результату вибирайте суглобові кістки, такі як кістки ліктів та ніг. Готування на повільному вогні з додаванням кислих інгредієнтів підвищить витягування поживних речовин. Овочі, трави та злаки можуть бути додані протягом останньої години для більшого смаку та користі.

Читайте також: “Чи фізичні вправи покращують вашу імунну систему

Які основні 5 корисних властивостей кісткового бульйону?

Може мати антивіковий ефект 

     Кістковий бульйон пов'язують із колагеном, структурним білком, який знаходиться в шкірі, хрящах та кістках. При кип'ятінні колаген у з'єднувальних тканинах розкладається на желатин та різні інші корисні амінокислоти, такі як гліцин і глутамін.

     Споживання 300 мл кісткового бульйону збільшило рівень плазмових амінокислот - прекурсорів гліцину та проліну, які потрібні для формування колагену.

     За результатами клінічних досліджень колаген, прийманий у вигляді добавки, покращував гідратацію, еластичність та зовнішній вигляд зморшок на шкірі людей. Колаген також підвищував мінеральну щільність кісток у жінок після менопаузи і, спільно з опорним тренуванням, покращував масу сухих м'язів та знижував вміст жиру. Схожі висновки свідчать про покращення складу тіла серед чоловіків похилого віку.

Дізнайтеся, що потрібно їсти в залежності від вашого віку.

Корисний для травлення та здоров'я кишечника 

     Желатин є найпоширенішим білком у кістковому бульйоні. Потрапивши в травну систему, желатин сполучається з водою, що підтримує здоровий рух їжі через кишечник.

     Дослідження на тваринах вказують на те, що желатин, разом з іншими амінокислотами, які знаходяться в кістковому бульйоні, може мати терапевтичний потенціал при запальних захворюваннях кишечника, хоча потрібні подальші дослідження, щоб оцінити це для людей.

Читайте також: “Корисні властивості опунції

Може підтримувати імунну функцію 

     Сіткова кишка не лише є основним місцем всмоктування поживних речовин, але також першою лінією оборони в нашій імунній системі. Якщо бар'єр кишечника стає пошкодженим або протікає, це може руйнувати імунну функцію. Захисну роль можуть відігравати амінокислоти, що містяться в кістковому бульйоні.

     Нещодавнє дослідження вивело висновок, що інтравенозне доповнення амінокислоти глутаміну сприяло підтримці функції кишкового бар'єру в критично хворих пацієнтів. Аналогічно, доповнення гліцином сприяло підвищенню кишкового імунітету та різноманітності мікрофлори у мишей.

Може підтримувати здоров'я суглобів 

     Дослідження вказують на те, що колаген, який одержують із хрящу курчат, ефективний у полегшенні болю, скованості та функції суглобів у пацієнтів з остеоартрозом.

     Желатин також може бути корисним для запобігання травм та регенерації тканин. Дослідження 2017 року показали, що доповнення желатином разом із вітаміном С покращило синтез колагену після фізичних навантажень та було спроможним відновити сухожилля.

Може сприяти покращенню сну 

     Амінокислота гліцин, яка міститься в кістковому бульйоні, має багато функцій в організмі, включаючи підтримку здорового сну. Дослідження показує, що дієтичний гліцин дійсно допоміг покращити якість сну пацієнтам із безсонням. Припускається, що гліцин впливає на внутрішній годинник організму та знижує температуру тіла для підготовки до сну.

Слід відзначити, що на сьогоднішній день існує мало доказів щодо конкретного використання кісткового бульйону, багато з цих висновків базуються на додаткових або тваринних дослідженнях.

Як приготувати кістковий бульйон 

     Приготувати власний кістковий бульйон дуже просто, слідуйте нашому рецепту з використанням курячого скелета, спецій, трав та лимону. Смакуйте смачну страву саму або подавайте з рисом для корисної їжі.

  1. Розкрийте скелет на великому горщику. Додайте цибулю, 1,5 літра води, лимонний сік та лавровий лист. Накрийте і тушкуйте 40 хвилин.
  2. Зніміть з вогню і вийміть кістки, розбираючи будь-яке м'ясо курки.
  3. Поверніть бульйон назад у горщик разом із чилі, коріандром, кмином, стеблами коріандру, цедрою лимона та часником. Готуйте ще кілька хвилин до закипання.

Чи безпечний кістковий бульйон для всіх? 

     Незважаючи на те, що вважається безпечним для здорового харчування, слід пам'ятати, що кістки здатні зв'язувати важкі метали, і сам кістковий бульйон може бути джерелом забруднень, таких як свинець. Це особливо стосується дітей.

     Ті, хто дотримуються дієти з обмеженим вмістом натрію, повинні враховувати вміст солі в рецептах на бульйон.

     Загалом, чи корисний кістковий бульйон? Споживаючи його в розумних кількостях, кістковий бульйон дійсно корисний для здоров'я. Він має пом'якшуючий ефект на ваш шлунок і кишечник, де також підсилює імунну систему. Він сприяє здоровим суглобам та навіть сприяє спокійному сну.

Читайте також: “Корисні властивості курки
Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук