Мальтодекстрин - це розчинний білий порошок, виготовлений з вуглеводів. За допомогою процесу, відомого як гідроліз, крохмалі розкладаються на порошок. Він часто використовується як харчова добавка для покращення смаку та текстури попередньо упакованих продуктів.
Цей тип вуглеводів подовжує термін зберігання підсолоджувачів, випічки та добавок. Незважаючи на те, що він часто використовується в харчових продуктах у Сполучених Штатах, високий глікемічний індекс мальтодекстрину може впливати на рівень цукру та глюкози в крові.
Читайте також:Все, що потрібно знати про калій
Мальтодекстрин є однією з найпоширеніших харчових добавок у США. Він запобігає накопиченню вологи, завдяки чому їжа не псується так швидко у ваших улюблених попередньо упакованих продуктах.
Хоча мальтодекстрин часто використовується для великомасштабного виробництва харчових продуктів, його також можна придбати для використання під час домашнього приготування. Одним з основних застосувань мальтодекстрину є покращення текстури випічки та підсолоджувачів. Іноді мальтодекстрин додають до підлив, інстантних пудингів та салатних заправок, щоб надати їм густішої текстури.
У деяких випадках мальтодекстрин використовується замість сахарози (цукровий склад) у морозиві, пластівцях і перекусах. Ви можете побачити мальтодекстрин у складі спортивних напоїв.
Мальтодекстрин також зменшує солодкість деяких продуктів. Окрім збільшення вашої енергії, додавання мальтодекстрину до спортивного напою робить його менш солодким, допомагаючи вашим м’язам відновитися після тренування.
Його також використовують як інгредієнт у деяких дитячих формулах. У дитячих формулах та інших продуктах мальтодекстрин використовують як замінник лактози. Його також можна знайти у деяких алкогольних напоях та продуктах з низьким вмістом жиру.
Збільшене споживання вуглеводів є звичайною практикою для силових тренувань. Спортсмени можуть використовувати добавки з мальтодекстрином, щоб покращити спортивні результати та швидко поглинати вуглеводи.
Дослідження показують, що збільшення кількості вуглеводів ще більше затримує втому м’язів під час інтенсивних вправ. Однак, потрібні додаткові дослідження, щоб визначити, наскільки саме мальтодекстрин впливає на спортивні результати.
Мальтодекстрин складається виключно з вуглеводів. Ось харчова цінність порції мальтодекстринового порошку без смаку в 56 грамів:
Оскільки він містить багато вуглеводів, він не є найкращим вибором для людей, які намагаються контролювати рівень цукру в крові або мають діабет. Мальтодекстрин вважається швидкозасвоюваним вуглеводом, що означає, що ваше тіло швидко його поглинає, оскільки він складається з вуглеводів, які допомагають стабілізувати рівень цукру в крові.
Маленьке дослідження показало, що споживання мальтодекстрину підвищує рівень цукру в крові після їжі у учасників з та без діабету 2 типу. Дослідники виявили, що у учасників з діабетом спостерігалося більше підвищення рівня цукру в крові.
Однак, хоча мальтодекстрин може впливати на рівень цукру в крові у людей з значно високим рівнем цукру, його зазвичай вживають у невеликих кількостях, яких занадто мало, щоб мати конкретний вплив на контроль вашого глікемічного (рівня цукру в крові) стану.
Читайте також:Сприйняття власного тіла та дієти
У 1950-х роках Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) вперше визнало мальтодекстрин безпечним для вживання з сертифікатом GRAS — позначенням для інгредієнтів, визнаних безпечними для їх передбачуваного використання. Однак, дослідники виявили кілька проблем зі здоров'ям, пов'язаних з використанням мальтодекстрину в їжі.
Хоча невеликі кількості мальтодекстрину навряд чи значно вплинуть на рівень цукру в крові, вживання великих кількостей може нашкодити рівню цукру в крові. Мальтодекстрин є вуглеводом з високим глікемічним індексом від 185 до 105. Регулярне споживання добавок мальтодекстрину може призвести до гіперглікемії (високого рівня цукру в крові) у людей з нормальним або низьким рівнем цукру в крові.
Мальтодекстрин також може зменшувати кількість корисних бактерій у вашому організмі, які підтримують здоров'я кишківника. Потрібні додаткові дослідження, але дослідники занепокоєні тим, що дисбаланс бактерій, спричинений мальтодекстрином, може бути пов'язаний з підвищеною поширеністю кишкових розладів, таких як запальні захворювання кишечника (ЗЗК).
Існує обмежена кількість досліджень щодо довгострокових ефектів мальтодекстрину на організм людини. Порадьтеся зі своїм лікарем перед вживанням добавок мальтодекстрину.
Мальтодекстрин є однією з найпоширеніших добавок, що використовуються в їжі в США. Через те, що він настільки поширений у пакетованих продуктах, уникнути його вживання може бути важко. Перевірте список інгредієнтів на ваших улюблених продуктах, щоб побачити, чи містять вони мальтодекстрин.
Існує багато замінників мальтодекстрину, особливо коли ви готуєте власні страви. Крохмаль тапіоки - це безсмаковий замінник, який також загущує їжу. Кукурудзяний крохмаль і пектин також можуть загущувати консистенцію соусів, пудингів і мусів.
Цукрові спирти є ще однією альтернативою мальтодекстрину, яка менше впливає на рівень цукру в крові, але може викликати інші побічні ефекти. Цукрові спирти, такі як еритритол, також можуть загущувати їжу. Однак, деякі цукрові спирти можуть мати деякі шлунково-кишкові побічні ефекти. Порадьтеся зі своїм лікарем перед тим, як робити рецепти з мальтодекстрином.
Мальтодекстрин - це харчова добавка, яку зазвичай використовують для покращення текстури їжі, збільшення терміну зберігання попередньо упакованих продуктів і забезпечення вашого тіла більшою енергією для фізичної активності. Цей тип вуглеводів використовується протягом десятиліть у більшості попередньо упакованих продуктів у США та як добавка.
Хоча він затверджений FDA для безпеки, споживання занадто великої кількості мальтодекстрину може бути шкідливим для рівня цукру в крові, особливо якщо у вас є діабет. Порадьтеся зі своїм лікарем щодо мальтодекстрину, якщо ви плануєте приймати його як добавку або використовувати для приготування їжі.
Читайте також:Чи видумали ви про те, що можете випити забагато води?