Зміст:
1. Високий вміст антиоксидантів;
6. Поради щодо споживання орегано;
7. Підсумок;
Орегано (Origanum vulgare) — це загальна назва для групи ароматичних трав, що належать до родини м'ятних, або Lamiaceae. Ця трава є рідною для середземноморського регіону і широко використовується в середземноморській дієті. Орегано містить велику кількість захисних рослинних сполук, і дослідження свідчать, що його споживання може мати позитивний вплив на здоров'я, зокрема покращуючи антиоксидантну захист організму. Орегано можна використовувати в багатьох стравах, а також його можна знайти у вигляді добавки.
Орегано є багатим джерелом рослинних сполук, що мають антиоксидантні та протизапальні властивості.
Трава містить фенольні сполуки, зокрема фенольні кислоти, такі як розмаринова, хлорогенова та корична кислоти, а також флавоноїди, такі як кверцетин, апігенін, лутеолін і кемпферол. Усі ці речовини захищають від пошкодження клітин, нейтралізуючи молекули, які називаються реактивними формами кисню (ROS), що завдають шкоди здоров'ю, коли їх рівень в організмі стає занадто високим.
Хоча досліджень щодо антиоксидантного ефекту орегано небагато, результати показують, що добавки орегано можуть знижувати показники оксидативного стресу, стану, що виникає, коли ROS перевищує здатність організму до антиоксидантного захисту, що призводить до пошкодження клітин.
Інтенсивне фізичне навантаження, таке як високоінтенсивні силові та кардіонавантаження, може збільшити оксидативний стрес, що призводить до пошкодження м'язів і негативно впливає на імунну функцію. Споживання орегано може допомогти зменшити ці ефекти, сприяючи кращому відновленню м'язів та захищаючи від клітинних пошкоджень і інших наслідків, пов'язаних з оксидативним стресом.
Дослідження серед 24 чоловіків-військових показало, що в порівнянні з тими, хто приймав плацебо, чоловіки, які приймали 500 міліграмів (мг) порошку орегано після виконання інтенсивного фізичного тесту, мали підвищені рівні антиоксидантів — включаючи антиоксидантні ферменти глутатіонпероксидазу (GPx) і супероксиддисмутазу (SOD) — в крові, а також знижені показники пошкодження м'язів і оксидативного стресу.
Хоча ці результати є обнадійливими, для повного розуміння того, як орегано впливає на рівень антиоксидантів в організмі та захищає від клітинних пошкоджень, необхідні подальші дослідження.
Читайте також: "Що викликає сухі плями на обличчі?"
Хоча орегано містить кілька поживних речовин і рослинних сполук з корисними властивостями для здоров'я, дослідження впливу споживання орегано на людину, зокрема регулярне вживання в їжу та прийом добавок з концентрованими дозами, обмежені — тому не зовсім зрозуміло, як орегано впливає на здоров'я людини. Однак дослідження на тваринах свідчать, що орегано може мати протипухлинні, протизапальні властивості, а також підтримувати здоров'я мозку. Вчені вважають, що більшість цих переваг пов'язані з високим вмістом антиоксидантів в орегано, таких як терпени карвакрол і тимол, які мають потужні захисні ефекти на клітини. Дослідження на гризунах показали, що високий рівень споживання орегано може гальмувати ріст деяких видів раку, зокрема раку молочної залози. Також вивчені на тваринах властивості орегано як антидіабетичний, антидепресивний та протизапальний засіб.
Хоча ці результати є обнадійливими, на сьогодні немає доказів того, що орегано надає ці переваги для людей. Крім того, в дослідженнях, які вивчали ефекти орегано та добавок на основі орегано, таких як олія орегано, на тваринах, використовували високі дози, які значно перевищують кількість орегано, яку звичайна людина споживає щодня.
Регулярне споживання орегано, ймовірно, може підтримувати здоров'я кількома способами, зокрема забезпечуючи антиоксидантами, вітамінами та мінералами, але на сьогодні немає доказів того, що споживання орегано захищає від захворювань чи покращує стан здоров'я людини.
Орегано має дуже низьку калорійність, але є джерелом кількох важливих вітамінів та мінералів, зокрема вітаміну К, марганцю та заліза. Одна столова ложка (ст. л.) молотого орегано містить:
Орегано багате на вітамін К1 (філлохінон), форму вітаміну К, яка зосереджена в рослинних продуктах. Вітамін К виконує багато важливих функцій в організмі, зокрема є необхідним для згортання крові та регулювання мінералізації кісток. Вживання орегано допомагає підтримувати оптимальний рівень марганцю, який необхідний для імунної функції, формування кісток та згортання крові.
Трава також містить багато заліза, мінералу, що є важливою частиною гемоглобіну, компонента еритроцитів, який переносить кисень від легенів до решти частин тіла. Залізо також бере участь у виробництві енергії, рості, синтезі гормонів та нейрологічному розвитку.
Окрім цих поживних речовин, орегано містить менші кількості кальцію, який необхідний для функціонування м'язів, здоров'я скелету, передачі нервових імпульсів та багатьох інших важливих процесів в організмі. Одна ст. л. орегано забезпечує 86,4 мг кальцію, що покриває 7% вашої добової потреби.
Читайте також: "Користь для здоров'я від гри в теніс"
Хоча орегано найчастіше використовується як трава, його також можна приймати як дієтичну добавку. Добавки орегано можуть містити олію орегано або екстракт, які є концентрованими формами орегано, отриманими з висушених рослин орегано. Вони також можуть містити висушене та молоте орегано.
Дослідження на тваринах свідчать, що додавання олії орегано може покращити імунний статус та підтримати здоров'я кишківника, зменшуючи кількість патогенних (хвороботворних) бактерій у травному тракті та покращуючи стан бар'єра кишечника. Бар'єр кишечника вистилає кишечник і дозволяє всмоктувати поживні речовини та воду, одночасно захищаючи організм від патогенів та токсичних речовин. Ці потенційні переваги пов'язані з високим вмістом антиоксидантів, антимікробних та протизапальних сполук в орегано.
Хоча добавки орегано часто рекламують як природний спосіб покращити здоров'я кишківника та імунної системи, на сьогодні немає доказів, що підтверджують ці ефекти у людей. Оскільки дослідження на людях обмежені, немає рекомендованих доз для добавок орегано. Дози екстракту орегано та олії орегано в дієтичних добавках варіюються, але зазвичай вони складають від 50 до 200 мг на порцію.
Орегано є безпечним для більшості людей при споживанні в нормальних дозах. Однак вживання дуже великих доз може призвести до побічних ефектів, таких як розлади шлунка.
Немає достатньо доказів, щоб визначити, чи є безпечним вживання великих доз орегано в їжі або дієтичних добавках, тому найкраще уникати прийому великих доз цієї трави. Крім того, вагітним жінкам та матерям, які годують груддю, слід уникати споживання великих кількостей орегано або прийому добавок орегано. Вживання великих доз орегано може спричинити викидень і бути небезпечним для немовлят, які перебувають на грудному вигодовуванні.
Орегано також може спричиняти алергічні реакції у людей, які мають алергію на рослини родини Lamiaceae, такі як базилік, лаванда, м'ята, майоран і шавлія.
Нарешті, оскільки орегано містить багато вітаміну К, людям, які приймають ліки для розрідження крові, слід уникати споживання великих доз орегано. Вітамін К необхідний для нормального згортання крові, і рекомендується, щоб люди, які приймають антикоагулянти, підтримували постійну кількість вітаміну К в раціоні, уникаючи великих кількостей продуктів, багатих на цей вітамін.
Орегано має сильний смак, який часто описують як земляний, м'ятний і трохи гіркий. Це основний інгредієнт середземноморської кухні, зокрема в італійських та грецьких стравах.
Орегано можна купити свіжим, але більшість людей використовують траву в сушеному вигляді. Смак свіжого орегано дуже інтенсивний і може легко заглушити інші смаки в страві; сушене орегано має більш м'який смак. Якщо ви використовуєте свіже орегано, важливо використовувати його в малих кількостях, щоб не перебити інші смаки.
Ось кілька способів включити орегано до вашого раціону:
Орегано можна використовувати як окрему траву, але частіше його комбінують з іншими інгредієнтами, такими як часник, цибуля, базилік і чебрець, щоб збалансувати його смак.
Читайте також: "Що потрібно знати про манію величі"
Орегано — це ароматна трава, рідна для середземноморського регіону, яка багата на антиоксиданти, а також певні вітаміни та мінерали.
Хоча дослідження його впливу на здоров'я людей обмежені, деякі дослідження показали, що прийом більших доз орегано може підтримувати антиоксидантну захист організму. Результати досліджень на тваринах свідчать, що орегано має протипухлинні та протизапальні властивості, хоча ці потенційні переваги ще не були підтверджені у людей.
Спробуйте використовувати орегано в стравах, таких як пасти, салати та запечене м'ясо, щоб просто збільшити споживання поживних речовин та рослинних сполук, які підтримують здоров'я.