Чорний часник - це часник, який витримують в гарячому і вологому середовищі.
Свіжий часник піддається впливу температур від 60 до 90 градусів цельсія та вологості від 70 до 90% протягом декількох тижнів. Результатом є глибокий коричнево-чорний часник з жувальною текстурою та солодким смаком, який містить більше антиоксидантів, ніж звичайний часник.
Дослідження показують, що вживання чорного часнику може позитивно вплинути на здоров’я різними способами, включаючи поліпшення факторів ризику серцево-судинних захворювань, таких як холестерин і артеріальний тиск.
Чорний часник є відмінним джерелом захисних рослинних сполук і містить вищі рівні певних антиоксидантів, ніж звичайний часник. Антиоксиданти – це речовини, які захищають від пошкодження клітин, нейтралізуючи реактивні сполуки, звані вільними радикалами.
Існує кілька типів антиоксидантів, концентрованих у часнику, і процес витримування, який використовується для створення чорного часнику, підвищує рівень деяких з цих речовин. Наприклад, дослідження показують, що чорний часник містить до 10 разів більше фенольних сполук, таких як гідроксикоричні кислоти, і до восьми разів більше флавоноїдних сполук порівняно зі звичайним часником.
Чорний часник також є концентрованим джерелом сірковмісних фітосполук, таких як γ−глутаміл-S-метил-L-цистеїн сульфоксид та S-алілмеркапто-L-цистеїн, які мають потужні захисні властивості для клітин.
Не тільки чорний часник має вищий вміст певних захисних речовин, ніж звичайний часник, але дослідження показують, що термічна обробка, використана для виробництва чорного часнику, підвищує біодоступність сіркових сполук у ньому, що означає, що вони легше засвоюються організмом.
Сіркові сполуки, знайдені в часнику, включаючи чорний часник, вважаються відповідальними за більшість користі часнику для здоров’я. Ці речовини мають потужні протизапальні та антиоксидантні ефекти і можуть захищати від певних захворювань. Дослідження показують, що люди, які регулярно вживають часник, мають нижчі показники певних захворювань, таких як рак шлунково-кишкового тракту.
Читайте також:Дієта та ризик хвороби серця
Багато досліджень показали, що дієти, багаті на часник, пов’язані з нижчими показниками факторів ризику серцевих захворювань, таких як гіпертонія (високий артеріальний тиск), високий рівень холестерину і атеросклероз — потовщення або затвердіння артерій через накопичення бляшок.
Через високий вміст антиоксидантних і протизапальних сполук чорний часник може пропонувати ще більше користі для здоров’я серця. Дослідження показують, що цей особливий тип часнику може ефективно знижувати артеріальний тиск і рівень ліпідів у крові та зменшувати атеросклероз.
Одне невелике дослідження за участю 62 осіб показало, що вживання чотирьох зубчиків чорного часнику щодня протягом 12 тижнів значно підвищило рівень Апопротеїну А, білка, який допомагає холестерину високої щільності видаляти холестерин низької щільності ("поганий" холестерин) з кровотоку. Вони також мали значно знижений рівень молекул клітинної адгезії, білків, які дозволяють клітинам прикріплюватися одна до одної та до їхнього оточення. Ці білки відіграють ключову роль у розвитку та прогресуванні атеросклерозу.
Результати досліджень також припускають, що екстракт чорного часнику може підвищити рівень захисного для серця HDL-холестерину та знизити артеріальний тиск.
Чорний часник також може покращити функцію серця у людей з уже існуючими серцевими захворюваннями. Одне дослідження показало, що лікування 20 грамами чорного часнику на день протягом шести місяців покращило функцію серця, включаючи кількість кисню, що багатий кров’ю, який накачується серцем, у людей із серцевою недостатністю порівняно з контрольною групою.
Лікування чорним часником підвищило рівень антиоксидантних ферментів глутатіонпероксидази і супероксиддисмутази у крові, що свідчить про те, що чорний часник допомагає підвищити антиоксидантний захист організму, що може покращити здоров’я та функціонування серця.
Читайте також:Корисні властивості абрикосів
Часник, включаючи чорний часник, має низьку калорійність і, оскільки він зазвичай вживається в невеликих кількостях, не є хорошим джерелом вітамінів або мінералів.
Ось харчова цінність трьох зубчиків часнику:
В нормальних дозах часник, включаючи чорний часник, забезпечує невеликі кількості певних поживних речовин, таких як вітамін С і калій, але не в достатній кількості, щоб значно вплинути на ваш щоденний прийом поживних речовин. Наприклад, три зубчики часнику забезпечують 3% вашої щоденної потреби у вітаміні С, потужному антиоксиданті, який відіграє важливу роль у вашій імунній системі, шкірі та багатьох інших аспектах здоров’я.
При вживанні в нормальних кількостях часник, включаючи чорний часник, є безпечним для більшості людей і не пов'язаний із значними ризиками для здоров'я. Однак чорний часник небезпечний для людей, які мають алергію на часник. Вживання чорного часнику у великих кількостях також може призвести до таких симптомів, як неприємний запах з рота, запах тіла, нудота, блювання та гази.
Дієтичні добавки з чорним часником, такі як екстракт чорного часнику, також вважаються безпечними. Однак часник має властивості розрідження крові, і добавки з високою дозою часнику можуть бути небезпечними для людей, які приймають ліки для розрідження крові, і людей із розладами згортання крові. З цієї причини найкраще проконсультуватися зі своїм лікарем перед прийомом добавок з часником, якщо у вас підвищений ризик кровотечі.
Також, якщо ви вагітні або годуєте грудьми, вам слід проконсультуватися зі своїм лікарем перед вживанням великих кількостей чорного часнику або прийомом добавок з чорним часником.
Нарешті, неправильно витриманий чорний часник може призвести до утворення спор Clostridium botulinum. Спори C. botulinum виробляють небезпечні токсини, які можуть завдати шкоди здоров’ю при вживанні. Через цей ризик для здоров’я експерти радять не використовувати побутові прилади, такі як повільні варильники та рисоварки, для приготування чорного часнику.
Процес витримування, що використовується для виготовлення чорного часнику, викликає хімічну реакцію, звану реакцією Майяра, в результаті якої отримується темний часник з солодшим, менш різким смаком, ніж звичайний часник.
Крім свого відмінного смаку, чорний часник має жувальну і липку текстуру, яка відрізняє його від звичайного часнику.
Ось кілька способів використання чорного часнику:
Ви можете придбати чорний часник у кількох формах, включаючи цілі голівки, зубчики, пюре та порошки. Продукти з чорного часнику можна знайти в спеціалізованих продуктових магазинах та придбати онлайн.
Чорний часник – це витриманий продукт з часнику, який виготовляється шляхом витримування свіжого часнику при високій температурі та вологості протягом декількох тижнів. Він має солодкий смак і жувальну текстуру та насичений рослинними сполуками, корисними для здоров’я.
Деякі дослідження показують, що вживання чорного часнику може допомогти підтримувати антиоксидантний захист організму та покращити здоров’я серця, захищаючи від факторів ризику серцевих захворювань, таких як атеросклероз і високий артеріальний тиск.
Чорний часник має унікальний смак, який може додати глибини та інтересу вашим улюбленим стравам, таким як паста, супи та бутерброди, роблячи його універсальним інгредієнтом на вашій кухні.
Читайте також:Молоко та альтернативи молочних продуктів