Йерба-мате, або парагвайський чай, це вид трав'яного чаю, який готується з листя дерева ілекс параґвайрієнсіс - вічнозеленого дерева, що росте в Південній Америці. Його часто споживають як напій і форму альтернативної медицини в Аргентині, Параґваї, Уругваї та південному Бразилії.
На відміну від більшості трав'яних чаїв, йерба-мате містить кофеїн. Його потенційні корисні властивості включають антиоксидантні та енергетичні ефекти. Однак деякі дослідження вказують на те, що споживання великих кількостей йерба-мате може збільшити ризик розвитку деяких видів раку.
Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше про потенційні корисні властивості йерба-мате, а також про пов'язані ризики для здоров'я і способи безпечного споживання.
Читайте також: “Чи дійсно йод може допомогти при лікуванні прищів”
Йерба-мате містить фітохімікати - природні сполуки, що виробляються рослинами, - відомі як метилксантини. До них входять кофеїн і теобромін, обидва мають стимулюючі та бронходилатаційні (розширюючі судини) ефекти. Одна порція чаю йерба-мате містить приблизно таку ж кількість кофеїну, як і чашка кави.
Схоже на каву та інші кавомаси і напої з кофеїном, йерба-мате може підвищити ваш настрій та рівень енергії, зменшити втомленість, покращити пам'ять та когнітивні навички, а також запобігти головним болям. Він також сприяє підвищенню обміну речовин, що може сприяти контролю ваги.
Помічено, що, окрім надання вам енергетичного заряду, йерба-мате є джерелом поліфенолів, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості.
Антиоксиданти зменшують кількість доступних вільних радикалів у вашому організмі, що заважає впливу окисного стресу. Оксидний стрес - це процес, який ускладнює ремонт клітин вашого організму. Це може призвести до запалення, ураження органів та різних інших ускладнень здоров'я.
Можливо, сильні антиоксидантні властивості йерба-мате пояснюють, чому цей чай використовується як природний лікарський засіб в багатьох частинах світу.
Є деякі попередні докази того, що чай йерба-мате може допомагати запобігти остеопорозу (розлад, спричинений втратою кісткової маси). У одному дослідженні жінок у періменопаузі, які регулярно пили чай йерба-мате, мали більшу щільність кісток у шиї та хребті, ніж люди з контрольної групи, які не споживали йерба-мате. Однак для справжнього встановлення того, чи як споживання йерба-мате може сприяти більшій щільності кісток, потрібні додаткові дослідження.
Деякі дослідження вказують на те, що чай йерба-мате може мати захисний ефект на серцево-судинне здоров'я. Це може бути пов'язано з наявністю природних рослинних сполук, відомих як сапоніни, які знижують рівень холестерину та глюкози в крові. Як відомо, високий холестерин та висока глюкоза в крові можуть впливати на ризик захворювання серця.
Зокрема споживання чаю йерба-мате пов'язано з низьким рівнем холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), іноді відомих як "поганий" холестерин, та високим рівнем холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), іноді відомих як "добрий" холестерин.
Чай йерба-мате може допомогти покращити кілька аспектів фізичної виносливості, включаючи виносливість, сприйняття напруження та швидкість.
Одне дослідження 2018 року показало, що велосипедисти, які споживали чай йерба-мате, мали більший об'єм легень, вищі рівні адреналіну та більший вивід потужності під час фізичних навантажень.
Читайте також: “Які корисні властивості шпинату”
Деякі дослідження вказують на те, що споживання великих кількостей гарячого чаю йерба-мате на регулярній основі протягом тривалого періоду може збільшити ризик розвитку наступних видів раку:
Це може бути пов'язано з дією канцерогенів (речовин, що викликають рак), відомих як поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). Однак ці ризики були відзначені лише серед людей, які споживають набагато більше, ніж середня кількість йерба-мате (тобто понад літр на день, або 4-8 чашок чи більше).2
Оскільки йерба-мате містить кофеїн, споживання його великою кількістю також може спричинити ті самі побічні ефекти, що й інші стимулятори. Надмірне вживання кофеїну може збільшити ризик:
Чай йерба-мате зазвичай готується шляхом заварювання листя рослини в кип'ятку. Він також доступний як трав'яний додаток. Ось декілька порад щодо безпечного споживання:
Не змішуйте його з алкоголем або нікотином. Не пийте чай йерба-мате, якщо ви вагітні або годуєте грудьми, так як ризики невідомі.
Обмежте вживання йерба-мате (тобто менше 400 міліграмів (мг) на день), щоб уникнути побічних ефектів.
Не пийте чай йерба-мате щодня.
Уникаєте інших джерел кофеїну, коли п'єте чай йерба-мате.
Повідомте свого лікаря про будь-які інші добавки, чаї або ліки, які ви приймаєте, щоб уникнути можливих негативних взаємодій.
Уникайте напоїв з йерба-мате з додаванням цукру, оскільки це може збільшити ризик ускладнень для здоров'я.
Йерба-мате - це трав'яний чай, який готується зі стебел і листя південноамериканського куща. Потенційні корисні властивості йерба-мате включають вищий рівень енергії, зменшення запалення, зниження рівня цукру та холестерину в крові, покращення фізичної виносливості та вищої щільності кісток.
Проте споживання дуже великої кількості йерба-мате, особливо тривалий період часу, може бути пов'язане з вищим ризиком деяких видів раку. Якщо ви хочете спробувати йерба-мате, запитайте свого лікаря, чи це підходить для вас, і яка має бути правильна доза.
Читайте також: “Користь коензиму Q10 для здоров'я”