Корисні властивості динь

19/10/2023

     Диня входить до родини рослин Cucurbitaceae, до якої відносяться також такі продукти, як гарбузи і огірки. Існує десятки різних видів динь, які ростуть по всьому світу, включаючи гіркий гарбузоподібний бальзамін з Індії та солодку канарську диню, яка вирощується в Азії та Африці. Найпоширенішими видами є кавун, канталупа і гамбургська диня.

     Хоча кожен вид дині має трохи відмінний харчовий профіль, кожен з них володіє зволожуючими та антиоксидантними властивостями, такими як вітамін C та бета-каротин.

     Продовжуйте читати, щоб дізнатися чотири вражаючі корисні властивості динь.

Читайте також: “Що таке гідроколоїдні пластирі

Чудове джерело антиоксидантів

     Дині відмінні джерела антиоксидантів, природних молекул, які допомагають знищувати шкідливі сполуки в організмі, відомі як вільні радикали. Вільні радикали підвищують окислювальний стрес і завдають шкоди тканинам з часом.

     Велике споживання продуктів багатих антиоксидантами було пов'язане з меншим ризиком розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання та рак.

     Рослинні продукти, такі як фрукти, овочі, боби, горіхи, насіння та цілі зерна, - всі чудові джерела антиоксидантів. Дині не виняток.

     Кожен вид дині має різний профіль антиоксидантів. Наприклад, кавун є великим джерелом бета-каротину, "провітаміну", який перетворюється в вітамін A в організмі і підтримує зір і репродуктивне здоров'я. Вже одна чашка кавуну надає майже третину щоденної потреби в вітаміні A.

     Кавун також містить помітні антиоксиданти. Цей продукт, популярний влітку, багатий лікопеном, тим самим антиоксидантом, який надає яскравий колір таким продуктам, як помідори і грейпфрути. Хоча дослідження видались різними, деякі з них повідомляють, що вищий прийом лікопену пов'язаний із меншим ризиком розвитку раку передміхурової залози.

Збереження гідратації

     Приблизно 20% наших потреб в гідратації насправді задовольняються їжею, а не водою, яку ми п'ємо. На щастя, дині входять до найбільш гідратуючих фруктів, і види, такі як канталупа та кавун, містять приблизно 90% води за вагою. Висока вміст води в динах робить їх ідеальними перекусами в спекотні літні дні.

     Постійне збереження гідратації допомагає підтримувати сталі рівні енергії, регулярні рухи кишечника та змазані, мобільні суглоби. Постачання достатньої кількості рідини також важливе для запобігання захворювань, таких як камені в нирках.

     Окрім динь, інші водяні продукти включають в себе полуниці, капусту, селеру та шпинат.

Підтримка імунного здоров'я 

     Усі три найпопулярніших види дині є хорошими джерелами вітаміну C, ще одного антиоксиданту.

     Вітамін C, зокрема, підтримує здорову імунну систему, стимулюючи виробництво білих кровокрапок і підвищуючи їхню дію проти іноземних інвазій. З іншого боку, дослідження показують, що низькі рівні вітаміну C пов'язані із більшою схильністю до захворювань та інфекцій.

     Більше того, діетичний вітамін C допомагає організму краще всмоктувати залізо з рослинних продуктів, таких як горіхи, насіння та боби. Оскільки дефіцит заліза також може погіршити оборону організму, вітамін C підсилює імунну систему більш ніж одним способом.

     На щастя, вам не потрібно їсти цілу диню, щоб підтримувати імунну систему в гарному стані: всього одна чашка кубиків канталупи задовольняє 65% щоденної потреби в вітаміні C.

Корисно для здоров'я шкіри 

     Якщо йдеться про дині, то вислів "ви є тим, що ви їсте" може виявитися відповідним. Це тому, що як високий вміст вітаміну C, так і вода в динах є важливими для здорової, сяючої шкіри.

     Вітамін C допомагає виробництву найпоширенішого білка в організмі - колагену. Колаген підтримує еластичність шкіри і також сприяє загоєнню ран. Коли ви порізалися, білки, такі як колаген, відповідають за перебудову тканин на місці поранення. Під час старіння зниження запасів колагену сприяє утворенню зморшок.

     Споживання водяних продуктів, таких як диня, також може допомогти підтримувати кращу гідратацію шкіри і, отже, робить її більш еластичною.

Харчова цінність дині

 

     Дині, такі як канталупа, бідні на калорії, але містять важливі поживні речовини, такі як вітамін C і калій.

Одна чашка кубиків канталупи надає:

  • Калорії: 54 
  • Жири: 0,3 г 
  • Натрій: 25 міліграмів (мг)
  • Вуглеводи: 13 г 
  • Дієтичні волокна: 1,4 г 
  • Білок: 1,3 г 
  • Вітамін C: 58,7 мг, або близько 65% щоденної норми (ДН) 
  • Калій: 427 мг, або близько 9% ДН
Читайте також: “Коли ви маєте викинути вашу косметику

Ризики вживання дині

      Для більшості людей диня добре сприймається, її безпечно споживати і містить корисні поживні речовини. Декілька підгруп, які можуть потребувати уникати або обмежувати споживання дині, включають:

     Люди з діагнозом алергії на диню: Особи з алергією на диню повинні уникати споживання цього фрукта, щоб запобігти негативним реакціям. Деякі люди з синдромом роздраженого кишковика (СРК): Ті, хто мають діагноз СРК, може бути чутливими до певних класів вуглеводів, що позначаються як "ФОДМАПи". Фрукти, такі як кавун, містять великі кількості ФОДМАПів, такі як фруктоза, манітол і фруктани. Тому деякі люди, які чутливі до цих ФОДМАПів, можуть відчувати біль в животі, запори або рідкі викиди після споживання навіть помірних кількостей кавуна. 

     Люди, які слідкують за рівнем цукру в крові: Цілком незважаючи на те, що повні фрукти не повинні виключатися, навіть для людей з інсулінорезистентністю або діабетом 2-го типу. Але через те, що дині, як кавун, містять велику кількість природного цукру без білка або жиру, споживання великої кількості цього фрукта може потенційно підвищити рівень глюкози в крові у деяких людей. Якщо ви працюєте над стабілізацією або зниженням рівня цукру в крові, обмежте порцію дині однієї чашки і поєднайте фрукт з джерелом білка (наприклад, нежирним грецьким йогуртом) або здоровим жиром (наприклад, мигдалем).

Поради щодо споживання дині

     Канталупа відома своєю здатністю утримувати шкідливі бактерії, такі як сальмонела, тому важливо добре вимивати диню перед їжею. Оскільки дині ростуть в землі, небажані організми можуть накопичуватися на їхній зовнішній поверхні.

     Навіть якщо ви не їсте шкірки дині, просто розрізання зовнішньої шкірки може передавати бактерії внутрішньому м'яку фрукта, якщо диня не була достатньо добре вимита перед нарізкою.

     Щоб добре вимити диню, слід дотримуватися таких кроків:

  • Промивайте диню під теплою водою перед різанням. Не потрібно використовувати спеціальний розчин для чищення фруктів і овочів. Вода при кімнатній температурі працює добре.
  • Використовуйте чисту щітку для фруктів і овочів, щоб добре вимити шкірку дині.
  • Якісна диня буде вільною від подряпин. Ягода, який має жовті плями на зовнішній шкірці, є найкращим варіантом. Ця жовта пляма - це місце, де фрукт відпочив на землі. Її наявність свідчить про те, що диня повністю дозріла на полі, а не була відправлена на продаж на ранніх стадіях.

     Здорові способи вживання динь включають:

  • В домашніх кафе з нежирним грецьким йогуртом та високовмісними топінгами, такими як насіння чіа. 
  • Додати до води для природного напою. 
  • Зблендованувати і вилито в форми для морозива для низькокалорійних фруктових морозив. 
  • Обгорнути в прошутто або індичачий бекон для солодкого перекусу або закуски. Заморозити в кубики і зблендовано з соком свіжого лайму для приготування фруктового льодяника. 
  • Перемішати з сиром фета, свіжою м'ятою і оливковою олією для солодко-солодкого салату. 

Підсумок

     Дині зволожують і містять корисні антиоксиданти, такі як бета-каротин у канталупі та лікопен у кавуні. Вони також є джерелами електролітів, таких як калій, а також вітаміну C.

     Додавання цих універсальних фруктів до вашої дієти може допомогти підтримувати харчування на високому рівні і, можливо, знизити ризик розвитку хронічних захворювань з часом.

Читайте також: “Що таке глюкозамін
Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук