Зміст:
3. Як порівнюються олії із насіння та яловичий жир за поживністю та користю?
4. Чи є винна олії із насіння в епідемії ожиріння?
Чи є яловичий жир кращим кулінарним жиром, ніж олії із насіння? На думку вчених, відповідь однозначна: так.
21 жовтня дослідники опублікували пост в Instagram, заявивши, що «олії із насіння є однією з головних причин епідемії ожиріння». Зростання ожиріння в США збіглося у часі із заміною яловичого жиру на олії із насіння в ресторанах швидкого харчування — зокрема у McDonald’s, який, за його словами, смажив картоплю на яловичому жирі до 1990-х років.
Багато хто стверджує, що використання олій із насіння шкодить здоров’ю. Такі популярні блогери, як That Crunchy Mom Kate, яка має понад 220 000 підписників у TikTok, також критикують ці олії.
«Я думаю, що ми повинні заборонити канолову та рослинну олії», — заявила вона у вересневому відео. «Ці олії не корисні для серця, і якщо ви просто переглянете в YouTube, як виробляється канолова олія, вам стане огидно». Якщо їй «довелося б обирати» кулінарний жир, вона радить своїм підписникам використовувати гхі, яловичий жир або олію авокадо.
Американська асоціація серця, водночас, заявляє, що немає жодної причини уникати олій із насіння і навіть рекомендує їх для користі серця.
Тож яка ж правда? Чи можна безтурботно використовувати олії із насіння, чи настав час «повернути яловичий жир для смаження»? Розгляньмо це питання докладніше.
Читайте також: "Що варто знати про зовнішній шар вашої шкіри, епідерміс"
Олії із насіння добуваються з насіння рослин, а не з їхніх плодів. Приклади таких олій: канолова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова, кунжутна, гарбузова та з насіння чіа.
«Ці олії мають високу температуру диму, що робить їх придатними для приготування їжі на високих температурах», — розповіла Клер Еджемон, дипломований дієтолог із Медичного коледжу Бейлора.
Олії із насіння також зазвичай дешевші, ніж тваринні жири, що є ще однією причиною, чому їх обирають ресторани.
Хоча в соцмережах олії із насіння часто піддаються критиці, експерти вважають таку демонизацію надто спрощеною. «Олії із насіння мають як плюси, так і мінуси», — зазначила Крістен Вайт, дипломований дієтолог із Спрінгфілда, штат Міссурі. «Вони багаті на поліненасичені жири та вітамін Е, що корисно при помірному споживанні».
Ба більше, Тобі Амідор, дипломований дієтолог і авторка бестселерів за версією Wall Street Journal, звертає увагу на дослідження 2024 року, яке встановило, що споживання олій із насіння з високим вмістом ненасичених жирів пов’язане з численними перевагами для здоров’я, включно зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу.
Олії із насіння, однак, не ідеальні. «Вони містять багато омега-6 жирів, які можуть сприяти запаленню, якщо їх вживати у надлишку, і можуть ставати нестабільними при високих температурах, утворюючи шкідливі побічні продукти», — додала Вайт. Вона пояснила, що при високій ступені рафінації такі олії можуть втрачати поживні речовини та містити сліди трансжирів, відомих своєю здатністю підвищувати рівень «поганого» холестерину та знижувати рівень «хорошого».
Яловичий жир, іноді званий «топленим» жиром, виробляється шляхом видалення, нагрівання та очищення жирової тканини, що оточує органи корів. Жир також можна отримати з інших жуйних тварин, таких як олені, буйволи або кози, хоча це менш поширено у США.
За словами Вайт, яловичий жир має значні поживні та кулінарні переваги. «Він стабільний при високих температурах, що робить його придатним для смаження та приготування їжі на високих температурах», — зазначила вона. Також він містить корисні жири, такі як кон’югована лінолева кислота та омега-3 (за умови, що тварина годувалася травою), а також вітаміни К2 та Е.
Однак він багатий на насичені жири. «Яловичий жир містить 6 грамів насичених жирів, що забивають артерії, на одну столову ложку», — зазначила Амідор. Для порівняння, одна столова ложка канолової олії містить лише 1 грам насичених жирів.
Читайте також: "Що таке йога для обличчя - і чи справді вона працює?"
Оскільки і олії із насіння, і яловичий жир мають потенційні переваги для приготування їжі, чи можна вважати один із них кращим?
«Вибір між ними залежить від способу життя, звичок та обставин людини», — зазначила Емма Лейнґ, докторка наук і клінічна професорка з питань харчування в Університеті Джорджії.
Яловичий жир і олії, такі як канолова чи соєва, мають подібну калорійність, сказала Лейнґ. «Однак яловичий жир містить більше холіну, вітаміну D, холестерину та насичених жирів, тоді як олії із насіння багаті на вітаміни Е, К та ненасичені жирні кислоти (омега-6 та омега-3)».
Ці характеристики можуть мати різне значення залежно від ваших цілей. «Люди, які часто готують при високих температурах або хочуть знизити споживання омега-6, можуть знайти корисним яловичий жир. Ті ж, хто прагне обмежити насичені жири, можуть надати перевагу оліям із насіння або з високим вмістом мононенасичених жирів», — додала Вайт.
Амідор наголошує, що смаження їжі в яловичому жирі має суттєві недоліки для здоров’я серця. «Смаження їжі пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань», — сказала вона. «Додавання більшої кількості насичених жирів лише посилює негативні ефекти регулярного використання яловичого жиру».
Індивідуально вибір кулінарного жиру може залежати від особистих уподобань чи цілей щодо здоров’я. На ширшому рівні охорони здоров’я дієтологи зазначають, що епідемію ожиріння не можна пояснити виключно оліями із насіння. «Не існує єдиної причини, яка б спричинила епідемію ожиріння», — зазначила Еджемон. Наприклад, збільшені розміри порцій також сприяли цьому явищу, додала вона.
Вайт погоджується. «Епідемія ожиріння — це складна проблема, на яку впливають різні чинники, зокрема підвищене споживання оброблених продуктів, більша кількість цукру в раціоні та малорухливий спосіб життя», — зазначила вона. «Ця загальна модель харчування, ймовірно, має більший вплив на рівень ожиріння, ніж будь-який окремий вид олії».
Читайте також: "Що таке електролітичний напій насправді?"