Абрикоси - це невеликі кам'яні плоди або кісточкові плоди - плоди з тонкою шкіркою та кісткою в центрі, в якій знаходиться насіння, - що популярно споживаються в свіжому чи сушеному вигляді. Їхня невелика величина робить їх чудовими для перекусів, тоді як сушена версія відмінно підходить для включення в суміш для підтримки волокон під час руху.
Окрім волокон, їхні вітаміний та антиоксидантний профіль сприяє різним аспектам здоров'я. Ось корисні властивості абрикосів, факти харчування, ризики та поради, як зробити їх постійною частиною вашої дієти.
Читайте також: “Молоко та альтернативи молочних продуктів”
Одним з ключових поживних речовин в абрикосах є волокно; кожна чаша свіжих абрикос містить 3,1 грама (г), що становить майже 11% відсоткової денної цінності (DV). Вміст волокна рівномірно розподілений між розчинним і нерозчинним волокном, обидва важливі для травлення та загального здоров'я.
Розчинне волокно допомагає зм'якшити кал, щоб він легше рухався через травний тракт, тоді як нерозчинне волокно додає об'єму калу, щоб уникнути запору.
Як бонус, волокно також допомагає знижувати рівень холестерину, контролювати рівень цукру в крові та сприяє насиченню.
У кожній чашці абрикосів приблизно 15 г вітаміну C - 17% DV. Вітамін C є важливою речовиною для різних аспектів здоров'я, особливо для імунітету та здоров'я шкіри. Він сприяє вродженому та адаптивному імунітету для відстоювання шкідливих патогенів.
Крім того, він допомагає у синтезі колагену, важливого компонента сполучної тканини. Оскільки шкіра також є частиною нашої імунної системи, корисні властивості вітаміну C для шкіри також мають імунозбудливий ефект.
Морква корисна для здоров'я очей, а також абрикоси. Їхній спільний помаранчевий колір є результатом подібних речовин. Абрикоси - це джерело вітаміну A - групи розчинних у жирах ретинолів, які мають суттєву роль у підтримці здоров'я очей. Це передусім тому, що вітамін A є необхідною частиною родопсину, білка в очах, який допомагає їм реагувати на світло. Вітамін A також відіграє роль у оптимальному функціонуванні інших частин очей - рогівки та кон'юнктивальних оболонок.
Крім вітаміну A, вітамін C в абрикосах допомагає захищати від катаракти та уповільнює розвиток вікової дегенерації сітківки та втрати зору. Плюс, їхній антиоксидантний профіль, який ми розглянемо далі, допомагає захищати від хронічних захворювань очей.
Абрикоси є чудовим джерелом антиоксидантів, включаючи вітамін C, вітамін A та бета-каротин. Вони також багаті фенольними сполуками, ще одним видом антиоксидантів, які пов'язані з низьким рівнем раку та серцево-судинних захворювань.
Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали, які спричиняють окислювальний стрес в нашому організмі. Ми можемо бути насиченими вільними радикалами з числа джерел, включаючи дим від цигарок, повітряне забруднення, сонячне випромінювання та навіть фізичні навантаження. Окислювальний стрес пов'язаний із захворюваннями, такими як рак, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера, паркінсонізм та деякі захворювання очей.
Ми можемо забезпечити себе вологою не лише водою; фрукти та овочі - ще один чудовий спосіб підтримувати гідратацію, оскільки вони мають високий вміст води (якщо ви помічаєте, що влітку вам більше хочеться свіжих фруктів та овочів, це може бути причиною!). Абрикоси складають приблизно 85% води, тому вони не лише надають важливі поживні речовини, але й забезпечують гідратацію.
Підтримання гідратації сприяє регулюванню температури, змащенню суглобів та виведенню відходів (через сечу, піт та кишечник). Все ж таки наше тіло складається приблизно з 50–60% води.
Важливо зауважити, що це стосується лише свіжих абрикосів. Сушені абрикоси не містять воду, тому вони не надають гідратаційних переваг.
Харчовий профіль одного свіжого абрикоса (35 г) наступний:
Оскільки абрикоси є невеликим фруктом, їхні поживні речовини можуть здаватися мінімальними, але споживання їх у більшій кількості підсилить їхні переваги, особливо щодо волокна, вітаміну A, вітаміну C та інших антиоксидантів.
Люди із цукровим діабетом повинні пам'ятати, що кожен абрикос містить приблизно 4 г вуглеводів з мінімальною кількістю білка та жиру. Таким чином їх, можливо, слід споживати разом із джерелами білка та / або жиру, щоб уникнути стрибків рівня цукру в крові.
Читайте також: “все що потрібно знати про калій”
Крім свіжих абрикосів, популярні сушені абрикоси. Це ще один чудовий варіант для підвищення вмісту волокон та вітамінів в вашому тілі, особливо оскільки вони мають значно більший термін придатності і їх легко брати з собою. Однак сушені фрукти фактично є концентрованими версіями свіжих фруктів, тому в них буде більше вуглеводів в меншому об'ємі, що може вимагати більш обережного ставлення до них в разі цукрового діабету.
Крім того, деякі сушені фрукти містять додані цукри, інгредієнт, який рекомендований дієтичними рекомендаціями обмежити менше 10% від загального споживання (12 чайних ложок для дієти на 2000 ккал). Якщо ви намагаєтеся обмежити вміст доданого цукру, перевірте етикетку з харчовими фактами перед покупкою сушених абрикосів, щоб переконатися, що доданих цукрів немає.
Абрикоси можна споживати різними способами, що робить їх універсальними і цікавими для експериментів на кухні. Ось кілька порад щодо споживання абрикосів:
Абрикоси чудово підходять як закуска, будь то свіжі чи сушені. Вони є важливим джерелом ключових поживних речовин для шкіри, очей, імунітету та травлення, плюс високий вміст води в свіжих абрикосах сприяє гідратації.
Якщо у вас є цукровий діабет, вам може знадобитися уважно ставитися до вмісту вуглеводів, поєднуючи їх з джерелами жиру та білка. Вони чудово підходять для випічки, вівсянки, йогурту або домашнього варення.
Читайте також: “Що відрізняє пребіотики від пробіотиків”