Ягоди обожнюють, і полуниця - не виняток. Полуниця не тільки дивовижно смачна, але і повна антиоксидантів, таких як вітамін C, а також ключових поживних речовин, таких як волокно та фолієва кислота.
Ось сім основних корисних властивостей полуниці, а також прості способи додавання більше корисних фруктів до вашої дієти.
Полуниця наповнена антиоксидантами. Антиоксиданти - це молекули, які присутні в організмі та знаходяться в рослинних продуктах, що протидіють оксидативному стресу. Оксидативний стрес виникає, коли в організмі більше вільних радикалів, але менше антиоксидантів для їх видалення. Зменшуючи оксидативний стрес і тканинне ушкодження, антиоксиданти допомагають зменшити ризик розвитку хронічних захворювань з часом.
Полуниця містить кілька антиоксидантів, включаючи антоціаніни (які надають ягодам їх яскравий колір) і вітамін C.
Читайте також: “Корисні властивості абрикосів”
Одна чашка полуниці забезпечує 100% щоденної потреби вітаміну C.
Вітамін C - це потужний антиоксидант, який підтримує клітки імунної системи. Дослідження вказують на те, що вітамін C сприяє проліферації як Т-, так і В-клітин. Т-клітини і В-клітини - це лейкоцити, які допомагають боротися з хвороботворними вторгненнями, включаючи віруси, бактерії та навіть ракові клітини.
Споживання продуктів, багатих вітаміном C, також пов'язане із зниженням ризику розвитку спільних захворювань, таких як катаракта та серцево-судинні захворювання.
Антиоксиданти, які містять полуницю, також сприяють зміцненню серця. Велике епідеміологічне дослідження повідомило про обернену залежність між споживанням антоціанів та ризиком інфаркту серця у молодих і середнього віку жінок.
Дослідники виявили, що жінки, які споживали більше трьох порцій ягід на тиждень, мали значно менший ризик інфаркту серця порівняно з тими, хто споживав їх рідше.
Важливо відзначити, що спостережувальні дослідження не можуть встановлювати причинно-наслідковий зв'язок, і жінки, які споживають більше антиоксидантами насичених продуктів, таких як полуниця, можуть також більш ймовірно вести загально здоровий спосіб життя, що зменшує їх ризик інфаркту серця.
Високий вміст антиоксидантів у полуниці може допомогти знизити ризик виникнення раку. Хоча точні механізми залишаються невідомими, дослідники вважають, що природні антиоксиданти ягід можуть мінімізувати запальні процеси, що викликають рак, і гальмують поширення ракових клітин в організмі.
Полуниця - це джерело фолієвої кислоти, відомої також як вітамін B9. Фолієва кислота необхідна для ключових реакцій, включаючи синтез ДНК та розклад амінокислот, будівельних блоків білків.
Читайте також: “Дієта та ризик хвороби серця”
Важливою є також роль вітаміну B у розвитку невральної трубки в ранній вагітності, тому це один з найважливіших поживних речовин у вітамінах для вагітних жінок.
Всього одна чашка полуниці забезпечує майже 10% вашої щоденної потреби у фолії.
Полуниця містить відносно невелику кількість природного цукру - фруктози, порівняно з іншими фруктами. Наприклад, тоді як одна чаша винограду може містити 23 грами природного цукру, одна чаша полуниці містить приблизно 7 грамів природного цукру.
Немає причини знищувати природні цукри, які знаходяться в фруктах, але якщо ви хочете знизити споживання цукру через медичний стан, такий як інсулінова резистентність, неалкогольна жирова хвороба печінки чи цукровий діабет 2 типу, виберіть менше цукрових фруктів, такі як ягоди, може бути корисним.
Полуниця - чудове джерело поживних вітамінів та мінералів. Одна порція полуниці об'ємом у чашку містить:
Полуницю, як правило, добре переносять і вона безпечна для споживання. Тим не менш, сушені полуниці з додаванням цукрів слід споживати з обережністю.
Ці продукти містять велику кількість доданих цукрів в малому об'ємі і менше зволожуються порівняно зі свіжими або замороженими полуницями.
Читайте також: “Сприйняття власного тіла та дієти”
Свіжі полуниці найкраще вживати, коли вони в сезоні (особливо у червні). Покупка заморожених полуниць протягом зимових місяців - це корисний спосіб насолоджуватися поживними ягодами протягом всього року, не витрачаючи багато грошей.
Свіжі ягоди будь-якого виду можуть швидко псуватися, тому важливо належним чином зберігати полуницю. Ось кілька порад:
Споживайте полуницю під час прийому їжі та перекусів, додавши їх:
Полуниця наповнена потужними антиоксидантами, які допомагають зберегти ваше тіло здоровим і можливо можуть зменшити ризик розвитку хронічних захворювань. Ці універсальні та смачні ягоди також містять менше природного цукру порівняно з іншими фруктами.
Насолоджуйтеся свіжими або замороженими полуницями як самостійно, так і як складник прийому їжі та перекусів для вибуху природної солодкості та поживних речовин.