Калій - це необхідний мінерал, який підтримує низку функцій в організмі. Однак це поживна речовина, якої люди не споживають достатньо. Навіть, якщо говорити конкретно, у світі зазвичай споживають менше рекомендованої кількості калію, тому у Дієтичних рекомендаціях на 2015-2024 роки вказано його як поживну речовину, що викликає турботу.
Продовжуйте читати, щоб дізнатися, чому калій важливий, скільки його потрібно та які є хороші джерела.
Читайте також: “Чи думали ви про те, що можете випити забагато води”
Калій - це мінерал, який відіграє важливу роль в різних функціях організму, від здоров'я серця до роботи нирок. Він є ключовим поживним елементом у Дієтичних підходах до зупинки гіпертонії (DASH), терапевтичній дієті для контролю артеріального тиску, частково через його взаємозв'язок з натрієм. Калій співпрацює з натрієм для підтримання об'єму рідини всередині клітин вашого тіла.
Калій особливо важливий для:
Якщо ви не споживаєте достатньо калію, може виникнути кілька наслідків, включаючи:
Можливе виникнення аритмій та зупинки серця внаслідок синдрому рефідінгу - стану, спричиненого недостатнім харчуванням. Синдром рефідінгу виникає, коли харчові продукти, зокрема вуглеводи, вводяться надто швидко після періоду недоїдання, що викликає швидкі зміни вмісту рідини та електролітів. Калій - один із цих електролітів, які можуть швидко переходити з крові в клітини, спричиняючи важку гіпокаліємію (зниження рівня калію у крові) та потенційно смертельні наслідки.
Адекватні споживані кількості (АСК) калію варіюють в залежності від віку, статі та того, чи ви вагітні чи годуєте груддю.
Для чоловіків ось АСК калію в залежності від вікової групи:
Для жінок ось АСК калію в залежності від вікової групи:
Вагітні та жінки що годують груддю мають трошки відмінні АСК. Для жінок з непереносимістю лактози віком 14–18 років АСК становить 2,500 мг, а віком 19–50 років - 2,800 мг.
Для вагітних жінок віком 14–18 років АСК становить 2,600 мг, а віком 19–50 років - 2,900 мг.
Калій зустрічається у широкому спектрі продуктів, включаючи фрукти, овочі, боби, молочні продукти та м'ясо. Ось деякі з найкращих джерел калію:
У США та Великобританії до найбільших джерел калію в раціоні людей входять картопля та солоні закуски, напої, що містять калій (фруктовий сік, пиво, кава та чай), м'ясні продукти, каші та молоко.
Також можна збільшити вживання калію за допомогою дієтичних добавок. Однак загалом рекомендується збільшити споживання калію за рахунок фруктів та овочів, особливо оскільки ці продукти мають безліч інших корисних властивостей.
Читайте також: “Сприйняття власного тіла та дієти”
Середня щоденна кількість калію для дорослих віком 20+ років становить 3,016 мг для чоловіків і 2,320 мг для жінок (майже на 300-400 мг менше, ніж АСК для дорослих віком 19-50 років).
Однак низький рівень калію зазвичай виникає не через недостатнє споживання саме по собі; це часто є наслідком проносу, блювання, синдрому рефідінгу, діуретиків, інтенсивного пітніння чи зловживання проносними засобами.
Гіпокаліємія (низький калій) визначається за допомогою кровтесту і характеризується рівнями калію у сироватці нижче 3,6 ммоль на літр (ммоль/л). Симптоми низького калію відчуваються при рівнях менше 3 ммоль/л і включають запор, втомлюваність та слабкість м'язів у легких випадках, а також поліурію (збільшене утворення сечі), непереносимість глюкози, м'язовий параліч, погане дихання та аритмії серця у важких випадках, коли рівні сироватки менше 2,5 ммоль/л.
Рекомендоване лікування гіпокаліємії може включати комбінацію таблеток та вливань калію для легких та помірних випадків, а також внутрішньовенне введення для важких випадків.
Важко повірити, але не існує допустимого верхнього рівня (ДВР) для вживання калію. Якщо у вас здорові нирки, зайвий калій зазвичай ефективно виводиться сечею, і ваш організм підтримує нормальний рівень калію в сироватці в межах 3,5–5,0 ммоль/л.
Для тих, хто має хронічну хворобу нирок або приймає інгібітори АПФ або блокатори рецепторів ангіотензину, зайвий калій може бути шкідливим, оскільки несприятлива робота нирок перешкоджає їх виділенню в сечі. Навіть у цих випадках калій, як правило, повинен обмежуватися до рівнів нижче АСК.
Часто особи із гіперкаліємією (високий калій) не мають жодних симптомів. Якщо вони все-таки є, то це зазвичай слабкість м'язів, оніміння, поколювання або нудота.
Лікування гіперкаліємії може включати внутрішньовенне введення кальцію, інсуліну чи діуретиків. Також можуть використовуватися засоби, що зв'язують калій - порошки, які приймаються з їжею і допомагають зв'язувати та виводити зайвий калій. Якщо коренева причина гіперкаліємії - це хвороба нирок чи інша серйозна проблема з нирками, може бути необхідний гемодіаліз.
Калій - це важливий мінерал, якого більшість людей не отримує достатньо. Його знаходять у різних продуктах, включаючи сушені фрукти, овочі, боби, молоко та м'ясо. Для підвищення вживання калію також можна використовувати діетичні добавки.
Хоча не існує визначеного максимального рівня вживання калію, зайве вживання може становити проблему для тих, хто має захворювання нирок чи приймає певні ліки.
Лікар може перевірити рівень калію у вашій крові, якщо це виправдано, щоб оцінити ваші показники та визначити, чи є проблема зі здоров'ям, яка вимагає збільшення чи зменшення відповідних норм.
Читайте також: “Користь гороху для здоров'я”