Що потрібно знати про гвоздику?

28/10/2023

     Гвоздика - це бруньки дерева Syzygium aromaticum, яке є рідним для Молуккських островів, розташованих на сході Індонезії. Вони мають солодкий, трохи гіркий смак і високий аромат. Гвоздику часто використовують як спецію в кулінарії та при випічці. Вони також використовуються як природний засіб в аюрведичній медицині та китайській традиційній медицині протягом тисяч років.

     Гвоздика багата на рослинні сполуки, які відомі своєю потужною протизапальною та антиоксидантною дією, і саме тому її іноді вживають як дієтичну добавку.

     Незважаючи на обмежену кількість досліджень у людей, є певні свідчення про те, що гвоздика може приносити користь для здоров'я, коли її вживають в великих кількостях. Проте, добавки з гвоздикою можуть взаємодіяти з деякими ліками і не завжди підходити для всіх.

Читайте також: “13 найкращих овочів для схуднення, за версією дієтолога

Переваги гвоздики 

     Гвоздика найчастіше використовується в кулінарії та випічці, але деякі люди приймають добавки з гвоздикою, такі як екстракт гвоздики, гвоздикова олія та мелена гвоздика, щоб підтримувати здоров'я.

     Дослідження впливу добавок з гвоздикою на людину обмежені, але попередні дослідження вказують на те, що вона може мати корисні властивості завдяки високому вмісту корисних рослинних сполук.

Високий вміст антиоксидантів та протизапальних сполук 

     Гвоздика є багатим джерелом рослинних сполук, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості.

     Особливо багата на сполуки гвоздика евгенол, яка складає від 70% до 90% гвоздикової олії. Евгенол відомий своєю потужною протизапальною, протираковою, антиоксидантною та знеболюючою дією.

     Результати досліджень на тваринах та в пробірках показують, що споживання гвоздики та гвоздикової олії може мати протираковий ефект та допомогти захищати від запалення та клітинних ушкоджень.

     Наприклад, дослідження на гризунах показали, що великі дози гвоздики можуть допомогти зменшити ріст пухлин при кількох типах раку, включаючи рак грудей.

     Дослідження на гризунах також вказують на протизапальні властивості гвоздики, які можуть допомагати уповільнювати розвиток запальних ферментів, таких як міелопероксидаза (MPO) - показник запалення та оксидативного стресу, який часто підвищений у людей з певними медичними захворюваннями, такими як хвороба серця.

     Проте, незважаючи на обнадійливі результати досліджень, наразі немає наукових доказів, що добавки з гвоздикою дійсно зменшують ріст пухлин чи покращують показники запалення та клітинних пошкоджень у людей.

Може допомогти в боротьбі з інфекціями 

     У системах традиційної медицини гвоздика використовувалася для лікування різноманітних інфекцій, включаючи респіраторні інфекції. Дослідження показують, що гвоздика має протигрибковий, антисептичний та протизапальний ефекти, які можуть бути корисні для лікування і профілактики певних інфекцій.

     Продукти з гвоздикою, такі як гвоздикова олія, показали свою ефективність у боротьбі з грибковими та бактеріальними інфекціями, які часто спричиняють захворювання у людей, такі як Candida та Aspergillus.

     Зубна вода з гвоздикою може допомагати захищати від пневмонії в певних груп населення, зменшуючи кількість деяких бактерій у роті. Останнє дослідження включало 168 людей, які перебували в інтенсивному відділенні та були підключені до апарату ШВЛ. Дослідження виявило, що ризик розвитку пневмонії, пов'язаної з використанням апарату ШВЛ, був удвічі вищим у пацієнтів, які використовували стандартну воду для полоскання, порівняно з пацієнтами, які використовували воду на основі гвоздики двічі на день протягом п'яти днів.

     Інші дослідження показали, що оральні засоби на основі гвоздики можуть допомагати запобігати утворенню зубного нальоту, запаленню ясен та інших захворювань порожнини рота.

     Крім того, евгенол, основна активна сполука в гвоздиці, здатний запобігати реплікації вірусів та зменшувати вірусні інфекції вірусами герпесу, такими як герпес 1-го та 2-го типів, а також виявляти антивірусні властивості щодо гепатиту А та грипу A.

     Дослідники також досліджували, чи рослинні сполуки гвоздики можуть бути ефективні в боротьбі з інфекціями COVID-19. Проте, для розуміння, чи гвоздика може забезпечити захист від COVID-19 або приносити користь людям, інформації наукового характеру не вистачає.

     Незважаючи на те, що досліди на тваринах і в пробірках підказують, що гвоздика та її екстракт можуть надавати значний захист від певних патогенів та інфекцій, наразі недостатньо досліджень, що підтверджують її користь для людей.

Можливе зниження рівня цукру в крові 

     Обмежені дані вказують на те, що приймання екстракту гвоздики може допомогти знизити рівень цукру в крові у здорових людей та людей з переддіабетом.

     Маленьке дослідження, в якому взяло участь 13 людей із нормальними та переддіабетичними показниками цукру в крові, показало, що приймання 250 міліграмів (мг) екстракту гвоздики щодня протягом 30 днів призвело до значного зниження рівня цукру в крові після їжі порівняно зі стартовими показниками.

     Дослідники виявили, що екстракт гвоздики може допомогти знизити рівень цукру в крові, зменшуючи виробництво глюкози у печінці.

     Незважаючи на обнадійливі результати, для розуміння того, як екстракт гвоздики може сприяти зниженню рівня цукру в крові, потрібно провести більше досліджень.

Як використовувати гвоздику 

     Добавки з гвоздикою доступні в інтернеті та в магазинах здорової їжі. Проте наразі недостатньо доказів для того, щоб рекомендувати найкращий спосіб прийому добавок з гвоздикою.

     Добавки з гвоздикою доступні у капсульній та рідкій формі. Деякі добавки містять лише мелену гвоздику чи екстракт гвоздики, тоді як інші продукти містять гвоздику, поєднану з іншими інгредієнтами.

     Наприклад, іноді гвоздику поєднують з рослинними інгредієнтами, такими як орегано. Важливо перевіряти мітки добавок, щоб знати, що саме ви приймаєте.

Дозування 

     Наразі немає достатньо доказів для рекомендацій щодо безпечної та ефективної дози добавок з гвоздикою.

     Проте Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) встановила прийнятну кількість гвоздики як 2,5 мг на кілограм маси тіла на день. Це означає, що людина вагою 58,9 кілограма може безпечно споживати приблизно 147 мг гвоздики або менше на день.

     Перед вживанням добавок з гвоздикою, проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо відповідного дозування.

Читайте також: “ЦКЗ США каже, що деяким людям може знадобитися довша голка для наступної вакцинації

Чи безпечні додатки з гвоздикою? 

     Гвоздику можна споживати в безпечних кількостях, які зазвичай містяться в їжі та використовуються при приготуванні та випічці. Управління з продуктів та ліків США (FDA) також визнало гвоздику, гвоздикову олію та евгенол як безпечні.

     Проте безпека та ефективність використання добавок з гвоздикою у великих дозах поки що невідомі.

     Добавки з гвоздикою ймовірно небезпечні для немовлят і дітей. Були повідомлені випадки серйозних побічних ефектів у дітей віком до трьох років, такі як ушкодження печінки, після вживання 5-10 мілілітрів (мл) гвоздикової олії. Також вагітним жінкам та жінкам під час годування грудьми не слід приймати добавки з гвоздикою, оскільки немає достатньо доказів щодо їхньої безпеки для цих груп.

Можливі взаємодії з ліками 

     Добавки з гвоздикою можуть взаємодіяти з кількома ліками, включаючи:

  • Засоби для розрідження крові. Добавки з гвоздикою можуть впливати на здатність організму згортати кров і збільшувати ризик кровотечі. З цієї причини людям, які приймають засоби для розрідження крові, такі як варфарин, слід уникати добавок з гвоздикою. Оскільки гвоздика може впливати на ризик кровотечі, слід також уникати прийому добавок з гвоздикою перед операціями. 
  • Антидіабетичні препарати. Деякі дослідження вказують на те, що добавки з гвоздикою можуть знижувати рівень цукру в крові, що може бути небезпечним для людей, які приймають ліки від діабету. Приймання додатків з гвоздикою великою дозою одночасно з ліками від діабету може призвести до занадто низького рівня цукру в крові, що може бути небезпечним. 
  • Інші рослини та інгредієнти. Добавки з гвоздикою також можуть взаємодіяти з іншими рослинами та поживними речовинами, які знижують рівень цукру в крові, такими як кориця, гірка диня та алое. Наразі дослідження щодо безпеки добавок з гвоздикою обмежені, і невідомо, чи можуть добавки з гвоздикою взаємодіяти з іншими ліками чи іншими дієтичними добавками.

     Якщо ви приймаєте один або кілька ліків, проконсультуйтеся зі своїм лікарем перед введенням будь-яких нових добавок у свою дієту.

Що потрібно знати 

     Якщо ви маєте намір приймати добавки з гвоздикою та вже консультувалися із своїм лікарем, важливо купувати гвоздикові продукти від перевірених постачальників.

     Коли це можливо, купуйте добавки з гвоздикою від компаній, які мають сертифікати від сторонніх організацій, таких як Фармакопея США та NSF International, які встановлюють строгі стандарти щодо безпеки та якості додатків.

     Гвоздикові добавки часто містять інші інгредієнти, такі як трави, які можуть взаємодіяти з поширеними ліками або викликати побічні ефекти. Обираючи гвоздикові добавки, читайте мітки з інгредієнтами та уникайте продуктів, які містять потенційні алергени або інші інгредієнти, які можуть бути небезпечними для вас.

     Це особливо важливо для людей, які мають алергію на інгредієнти, які часто зустрічаються в дієтичних добавках, такі як соя, глютен, горіхи та молоко.

Чи можна вживати занадто багато? 

     Наразі невідомо, чи шкідливі великі дози гвоздикових добавок для дорослих. Приймаючи гвоздикові добавки, не перевищуйте рекомендовану дозу, зазначену на мітці додатка.

     Немовлята та діти віком до трьох років можуть мати серйозні побічні ефекти, якщо вони споживають більше 5-10 мл гвоздикової олії. З цієї причини дітям слід уникати гвоздикових добавок.

     Якщо у вас є питання щодо дозування гвоздикових добавок, зверніться до свого лікаря для консультації.

Побічні ефекти гвоздики 

     Через відсутність досліджень щодо впливу гвоздикових добавок на здоров'я людини, їхні можливі побічні ефекти невідомі.

     У рідкісних випадках, у немовлят та дітей відзначали випадки ушкодження печінки, судом та інших порушень після вживання нерозведеної гвоздикової олії. 

     Гвоздикова олія також містить велику кількість евгенолу, який може призвести до серйозних побічних ефектів, таких як судоми та ушкодження печінки, якщо споживати у великих кількостях. З цієї причини гвоздикову ефірну олію не слід вживати у великих кількостях.

Підсумок

     Незважаючи на те, що гвоздику найчастіше використовують в кулінарії та випічці, у неї є довга історія використання в традиційних системах медицини. Деякі докази вказують на те, що гвоздика може мати певні корисні властивості, такі як захист від запалення, зниження рівня цукру в крові та запобігання інфекціям, спричиненим певними патогенами.

     Проте, докази про користь гвоздикових додатків для здоров'я людини обмежені, і наразі невідомо, як приймання великих доз меленої гвоздики чи гвоздикового екстракту впливає на здоров'я. Якщо вас цікавлять додатки на основі гвоздики, важливо консультуватися з лікарем для забезпечення безпеки та належного вживання.

Читайте також: “Дослідження показують, що дані зі спалювання калорій на кардіотренажерах часто є недостовірними
Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук