Плід інжиру (Ficus carica L.) є корінним для західної Азії У країнах Близького Сходу та Середземномор'я інжиру символізують довголіття і споживаються з давніх часів.
Інжир називають "плодом без квіта", оскільки вони не мають зовнішнього цвітіння. Проте в нього дійсно виробляються сотні дрібних їстівних квітів, які утворюються, ростуть і розцвітають всередині плоду. Їх шкірки, які варіюються від зеленої до чорно-фіолетової, також їстівні, і їхні невеликі насіння надають плавний хруст.
Існує багато видів інжиру і, на відміну від дикого інжиру, більшість комерційно доступних видів не потребують запилення осами. Це протилежно загальному переконанню, що всі види містять ос, які померли всередині плоду після внесення пилку з іншого інжиру.
Інжир містить волокно, антиоксиданти та менше кількості вітамінів і мінералів. Споживання інжиру пов'язане з численними позитивними результатами для здоров'я, включаючи зменшення запалення, менш болісні періоди та здорове контролю ваги.
Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше про основні корисні властивості інжиру.
Читайте також: “Які наслідки впливу кофеїну”
Як м'якуш, так і шкірка інжиру містять кілька антиоксидантів, насамперед фенольні кислоти і флавоноїди. Фенольні кислоти, які всмоктуються з системи травлення в кров, мають потужні протизапальні ефекти в організмі. Вони компенсують пошкодження, спричинені сполуками, що називаються вільні радикали.
Вільні радикали утворюються при нормальному обміні речовин та відповіді на фізичні навантаження, ультрафіолетове випромінювання та забруднення навколишнього середовища, такі як дим від сигарет та смог. З часом накопичення вільних радикалів в основному відповідає за процес старіння і може відігравати роль у розвитку хвороб, включаючи рак і хвороби серця, а також захворювання, такі як артрит.
Волокно в інжиру підтримує регулярність кишечнику. В нього також є пребіотики, які допомагають живити корисні бактерії пробіотики в кишечнику, пов'язані з антизапаленням. Споживання інжиру також може бути корисним для людей з синдромом подразненого кишківника (IBS), які мають переважно запор IBS, відомий як IBS-C.
У одному дослідженні люди з цим станом, які їли близько чотирьох сушених інжирів двічі на день, відчули менше болю, прохідність і твердість калових мас, порівняно з тими, хто отримував плацебо.
Одне недавнє дослідження досліджувало ефекти споживання сушених інжирів на симптоми первинної дисменореї або болю під час менструації, який відчувають один або два дні в місяць більш як половина жінок, які менструють.
Дослідники виявили, що у учасників, які їли сушений інжир, значно менше було оцінок для важкості і тривалості болю, менструального дискомфорту та сприйнятого стресу протягом трьох періодів, порівняно з тими, хто споживав корицю або плацебо.
Дослідження 2022 року прийшло до висновку, що протизапальні сполуки як в інжирах, так і в оливках, які споживаються окремо або разом, можуть зменшити або стримувати вплив сполук, які викликають запалення, так звані цитокіни. Відомо, що цитокіни прискорюють пошкодження клітин легень, нирок, мозку та інших тканин у пацієнтів з COVID-19.
Можливість інжиру боротися з цитокінами може допомогти людям з широким спектром запальних захворювань, від алергій до ревматоїдного артриту, запальних захворювань кишечника (IBD), синуситу та туберкульозу.
Хоча дослідження обмежені, вони показують, що споживання сушених фруктів, включаючи інжир, пов'язане з меншою масою тіла. Крім того, регулярне споживання інжиру показало свою корисність для здорового контролю ваги, покращуючи пост-поїдальну ситість і регулюючи рівень цукру в крові.
У дослідженні 2022 року вивчалася потенційна дія інжиру на здатність стримувати утворення пухлин і розвиток ракових клітин. Дослідники прийшли до висновку, що природні сполуки в інжиру можуть допомогти запобігти росту та поширенню ракових клітин в організмі. Однак більшість досліджень були проведені на клітинах раку в лабораторіях, а не на людях, і два дослідження проводились на тваринах, тому потрібні додаткові дослідження для вивчення потенційного зв'язку між іграми та зменшенням ризику раку.
Читайте також: “Корисні властивості кіноа”
Інжири містять вуглеводи, які підтримують енергетичний обмін, волокно та менше кількості різноманітних ключових мінералів. Один середній свіжий інжир дає:
Чверть склянки сушеного інжиру надає:
Хоча кількість мінералів на порцію невелика, інжири мають найвищий вміст мінералів порівняно з іншими поширеними фруктами. Вони надають невеликий відсоток щоденної потреби в калію, кальцію, магнію, марганції, заліза та цинку.
Хоча рідкісно, можлива алергія на інжир. Люди, які алергічні на латекс або пилок берези, також можуть відчути алергічну реакцію на інжир.
Інжир також є високовмісними продуктами FODMAP. FODMAP - це цукри, які не повністю перетравлюються або всмоктується з кишок у кров. Коли FODMAP потрапляють у товсту кишку, їх бродять бактерії, що викликає виробництво газу. Це може призвести до розтягнення і розширення кишкової стінки, що може викликати дискомфорт або біль, особливо у людей з IBS, у яких дуже чутливі травні системи.
Інжир можна споживати свіжими, сушеними, і їх можна споживати сирими або приготованими. Здорові способи споживання ігор включають:
Інжири багаті антизапальними антиоксидантами і містять волокно та менше кількості різних мінералів. Вони також можуть підтримувати травлення, здоров'я кишечника та менструацію, покращувати запальні стани, сприяти контролю ваги та надавати захист від раку.
Якщо у вас є IBS або алергія на латекс або пилок берези, поговоріть з лікарем, перш ніж включити інжири до свого раціону харчування.
Читайте також: “Чи є алюлоза здоровим підсолоджувачем”