Чи є алюлоза здоровим підсолоджувачем?

09/10/2023

     Алюлоза, також відома як D-алюлоза і D-псікоза, є типом цукру, який природно міститься в деяких продуктах, таких як інжир, кишмиш та ківі, і також виробляється комерційно з цукру зі свекли або кукурудзи за допомогою конкретних ферментів. Алюлозу відкрили вчені у 1940 році, але вона останнім часом набула популярності зі зростанням попиту на замінники цукру.

     Вона є на 70% солодшою, ніж цукор, і містить всього 0,4 калорії на грам, що становить 10% кількості калорій, які містить цукор.

     На відміну від інших низькокалорійних і нульова калорійних підсолоджувачів, таких як аспартам і сукралоза, смак алюлози дуже нагадує цукор, без гіркого післясмаку. Вона також безпечна для випікання і плавиться так само, як і цукор. З цих причин алюлоза популярна серед споживачів, які шукають більш здорову альтернативу цукру.

     Оскільки алюлоза не впливає на рівень цукру в крові і містить набагато менше калорій, ніж звичайний цукор, її вживання пов'язане з кількома корисними властивостями для здоров'я, такими як зниження рівня цукру і інсуліну у людей з цукровим діабетом та без нього.

     Ось більше інформації про алюлозу, включаючи її потенційні корисні властивості, безпеку і способи її вживання в вашій дієті.

Читайте також: “Список продуктів Середземноморської дієти: як слідувати популярному харчуванню

Може знижувати рівень цукру в крові

     Алюлоза має схожий смак на цукор, але не впливає на рівень цукру в крові, що робить її розумним вибором для людей з цукровим діабетом.

     Сукроза має глікемічний індекс 65, тоді як алюлоза має глікемічний індекс нуль. Це означає, що алюлоза не впливає на рівень цукру в крові.

     Алюлоза не тільки не підвищує рівень цукру в крові, але дослідження показують, що вона може мати здатність знижувати рівень цукру в крові у людей з цукровим діабетом та без нього.

     Огляд від 2023 року, який охопив вісім досліджень, виявив, що вживання алюлози знижує рівень цукру в крові після прийому їжі у здорових людей. Відзначено, що як п'ятиграмові, так і десятиграмові порції алюлози були ефективні в зниженні рівня цукру в крові порівняно з контрольними групами.

     Інше дослідження 2023 року, в якому брали участь 24 особи з цукровим діабетом типу 2, показало, що коли учасники споживали діабетичну дієту з трьома прийомами їжі, які містять 8,5 грама алюлози на день протягом двох днів, їх рівень цукру в крові після прийому їжі був значно нижчим порівняно з тим, коли учасники споживали звичайну діабетичну дієту без алюлози.

     Результати дослідження також вказують на те, що алюлоза може допомогти захищати клітини підшлункової залози, які виділяють інсулін, за рахунок зменшення потреби організму в цьому гормоні, тим самим зменшуючи навантаження на підшлункову залозу.

     Дослідники також припускають, що алюлоза може стримувати рух глюкози в кровообіг і зменшувати всмоктування глюкози в тонкому кишечнику, тим самим стримуючи підвищення рівня цукру в крові.

     Незважаючи на те, що інші дослідження також показали, що алюлоза може мати властивості зниження рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом та без нього, потрібні більші дослідження, щоб повністю зрозуміти, як алюлозу можна використовувати для покращення рівня цукру в крові.

Може сприяти схудненню

     Оскільки алюлоза містить всього 10% калорій, які містить цукор, вона може бути корисною для тих, хто намагається позбутися від зайвого жиру в організмі.

     Хоча існують багато факторів, які впливають на вагу тіла і рівень жиру в організмі, переїдання калорій є основною причиною набору ваги. Для тих, хто споживає велику кількість доданого цукру, заміна цукру столового і інших підсолоджувачів, таких як кленовий сироп, агавовий нектар і коричневий цукор, на алюлозу може зменшити загальний прийом калорій, що може сприяти втраті жиру.

     Більше того, деякі дослідження показують, що алюлоза може мати анти ожирінні ефекти. Дослідження 2018 року, в якому брали участь 121 корейська доросла людина, виявило, що учасники, які споживали напої з вмістом вісім або 14 грамів алюлози на день протягом 12 тижнів, відчули значне зниження відсотка жиру в організмі і маси жиру в порівнянні з групою-плацебо, яка споживала напої з сукралозой. Група, яка споживала 14 грамів алюлози на день, також відчула значне зменшення загальної області живота і підшкірної жирової тканини, виміряної за допомогою комп'ютерної томографії, порівняно з групою-плацебо.

     Результати дослідження свідчать про те, що вживання алюлози може підвищити процес жироспалювання після їжі та заборонити всмоктування дієтичного жиру в тонкому кишечнику. Проте людські дослідження наразі обмежені, і потрібно провести більше досліджень.

Читайте також: “Як лікують опік губ від сонця

Може поліпшити інші аспекти здоров'я

     Заміна калорійних підсолоджувачів алюлозою може покращити кілька аспектів здоров'я. Велике споживання доданого цукру, включаючи цукор столовий, кукурудзяний сироп та інші додані після солоджувачі, пов'язане з різними проблемами зі здоров'ям, від захворювання печінки до карієсу.

     Оскільки алюлоза не метаболізується, містить мінімальну кількість калорій і не впливає на здоров'я ротової порожнини, FDA прийшла до висновку, що алюлозу можна виключити з "Загальних цукрів" і "Доданих цукрів" на мітках інформації про харчування.

     Зменшення кількості споживаного доданого цукру та використання безпечних, низькокалорійних після солоджувачів, таких як алюлоза, може знизити ризик розвитку різних захворювань та поліпшити симптоми інших.

     Наприклад, дієти з високим вмістом доданого цукру, включаючи цукор столовий, кукурудзяний сироп та інші додані після солоджувачі, пов'язані зі збільшеним ризиком серцево-судинних захворювань, неалкогольної жирової хвороби печінки, ожиріння та інших проблем зі здоров'ям.

     Оскільки алюлоза має дуже низьку кількість калорій і виводиться з організму без метаболізації, вона не пов'язана з тими ж самими проблемами зі здоров'ям, що й інші підсолоджувачі.

     Фактично приблизно 70% алюлози всмоктується в кров протягом години, але виводиться незміненою з сечею протягом 24 годин. Решта 30% транспортується до товстої кишки, а потім виводиться незмінною протягом 48 годин.

Безпека і потенційні побічні ефекти алюлози

     FDA загалом вважає алюлозу безпечною, що означає, що вона не пов'язана з будь-якими негативними ризиками для здоров'я.

     Проте вживання великих доз алюлози може викликати побічні ефекти, такі як нудота та діарея.

     В дослідженні 2018 року виявлено, що прийом 0,5 грама алюлози на кілограм маси тіла призвів до сильної діареї та інших гастроінтернальних симптомів, таких як нудота. Однак симптоми не відзначалися до досягнення дози 0,4 грама на кілограм маси тіла.

     Це призвело дослідників до того, що вони запропонували максимальну одноразову дозу та максимальний загальний щоденний прийом алюлози на рівні відповідно 0,4 грама на кілограм маси тіла і 0,9 грама на кілограм маси тіла.

     Це означає, що людині масою 150 фунтів слід обмежити свій прийом алюлози до 61 грама на день. Щоб уявити це, людина масою 150 фунтів мусила б спожити майже 13,5 чайних ложок алюлози, щоб досягти цього максимального рівня вживання.

Поради зі споживання алюлози

     Однією з причин популярності алюлози є те, що вона дуже схожа на цукор столовий, без гіркого післясмаку, характерного для штучних після солоджувачів, таких як аспартам. Вона також безпечна для випікання і кристалізується так само, як і цукор.

     Алюлозу можна використовувати так само, як цукор столовий. Вона навіть карамелізується, так само як звичайний цукор.

Ось кілька способів вживання алюлози в вашій дієті:

  • Використовуйте алюлозу для підсолоджування свого ранкового кави або чаю.
  • Замініть цукор столовий алюлозою у випічці, такій як торти, печиво та пироги.
  • Спробуйте приготувати карамель з низьким вмістом вуглеводів, використовуючи алюлозу, ванільний екстракт, сіль і вершкове масло.
  • Приготуйте коктейлі з низьким вмістом цукру, використовуючи простий сироп на алюлозі.
  • Готуйте джеми, желе і фруктові компоти з низьким вмістом цукру, замінюючи цукор на алюлозу.

     Алюлоза ідеально підходить для випікання, оскільки вона дуже схожа за властивостями на звичайний цукор, включаючи карамелізацію.

     Більшість рецептів рекомендують використовувати алюлозу в співвідношенні 1:1 зі звичайним цукром, щоб приготувати випічку з низьким вмістом цукру, таку як печиво, кекси, торти та пироги.

     Ви можете використовувати алюлозу в практично будь-якому рецепті, в якому потрібен цукор, тому не бійтеся експериментувати з алюлозою в своїй кухні.

Підсумок

      Целюлоза є дуже низькокалорійним після солоджувачем зі стійким профілем безпеки і мінімальними побічними ефектами. На відміну від інших замінників цукру, вона схожа на звичайний цукор і має багато застосувань в кухні.

     Оскільки вона виводиться з організму без метаболізації, вона не впливає на рівень цукру в крові, тому це розумний вибір для людей з цукровим діабетом. Крім того, вона містить мало калорій і може допомогти знизити рівень цукру в крові, сприяти схудненню та зменшувати ризики для здоров'я, пов'язані зі споживанням доданого цукру.

     Якщо ви шукаєте безпечний альтернативний доданий цукор, який справді смакує як цукор, спробуйте алюлозу.

Читайте також: “7 побічних ефектів від кето-діїєти