6 Корисних властивостей полуниці

12/11/2023
6 Корисних властивостей полуниці

     Ягоди обожнюють, і полуниця - не виняток. Полуниця не тільки дивовижно смачна, але і повна антиоксидантів, таких як вітамін C, а також ключових поживних речовин, таких як волокно та фолієва кислота.

     Ось сім основних корисних властивостей полуниці, а також прості способи додавання більше корисних фруктів до вашої дієти.

Повна антиоксидантів 

     Полуниця наповнена антиоксидантами. Антиоксиданти - це молекули, які присутні в організмі та знаходяться в рослинних продуктах, що протидіють оксидативному стресу. Оксидативний стрес виникає, коли в організмі більше вільних радикалів, але менше антиоксидантів для їх видалення. Зменшуючи оксидативний стрес і тканинне ушкодження, антиоксиданти допомагають зменшити ризик розвитку хронічних захворювань з часом.

     Полуниця містить кілька антиоксидантів, включаючи антоціаніни (які надають ягодам їх яскравий колір) і вітамін C.

Читайте також: “Корисні властивості абрикосів

Підтримка імунітету 

     Одна чашка полуниці забезпечує 100% щоденної потреби вітаміну C.

     Вітамін C - це потужний антиоксидант, який підтримує клітки імунної системи. Дослідження вказують на те, що вітамін C сприяє проліферації як Т-, так і В-клітин. Т-клітини і В-клітини - це лейкоцити, які допомагають боротися з хвороботворними вторгненнями, включаючи віруси, бактерії та навіть ракові клітини.

     Споживання продуктів, багатих вітаміном C, також пов'язане із зниженням ризику розвитку спільних захворювань, таких як катаракта та серцево-судинні захворювання.

Зміцнення серця 

     Антиоксиданти, які містять полуницю, також сприяють зміцненню серця. Велике епідеміологічне дослідження повідомило про обернену залежність між споживанням антоціанів та ризиком інфаркту серця у молодих і середнього віку жінок.

     Дослідники виявили, що жінки, які споживали більше трьох порцій ягід на тиждень, мали значно менший ризик інфаркту серця порівняно з тими, хто споживав їх рідше.

     Важливо відзначити, що спостережувальні дослідження не можуть встановлювати причинно-наслідковий зв'язок, і жінки, які споживають більше антиоксидантами насичених продуктів, таких як полуниця, можуть також більш ймовірно вести загально здоровий спосіб життя, що зменшує їх ризик інфаркту серця.

Може захищати від раку

     Високий вміст антиоксидантів у полуниці може допомогти знизити ризик виникнення раку. Хоча точні механізми залишаються невідомими, дослідники вважають, що природні антиоксиданти ягід можуть мінімізувати запальні процеси, що викликають рак, і гальмують поширення ракових клітин в організмі.

Багата на фолієву кислоту 

     Полуниця - це джерело фолієвої кислоти, відомої також як вітамін B9. Фолієва кислота необхідна для ключових реакцій, включаючи синтез ДНК та розклад амінокислот, будівельних блоків білків.

Читайте також: “Дієта та ризик хвороби серця

     Важливою є також роль вітаміну B у розвитку невральної трубки в ранній вагітності, тому це один з найважливіших поживних речовин у вітамінах для вагітних жінок.

     Всього одна чашка полуниці забезпечує майже 10% вашої щоденної потреби у фолії.

Низький вміст цукру 

     Полуниця містить відносно невелику кількість природного цукру - фруктози, порівняно з іншими фруктами. Наприклад, тоді як одна чаша винограду може містити 23 грами природного цукру, одна чаша полуниці містить приблизно 7 грамів природного цукру.

     Немає причини знищувати природні цукри, які знаходяться в фруктах, але якщо ви хочете знизити споживання цукру через медичний стан, такий як інсулінова резистентність, неалкогольна жирова хвороба печінки чи цукровий діабет 2 типу, виберіть менше цукрових фруктів, такі як ягоди, може бути корисним.

Харчова цінність полуниці

     Полуниця - чудове джерело поживних вітамінів та мінералів. Одна порція полуниці об'ємом у чашку містить:

  • Калорії: 53 
  • Жири: 0,5 г 
  • Вуглеводи: 13 г 
  • Волокно: 3 г 
  • Білок: 1 г 
  • Вітамін C: 98 міліграм (мг) або приблизно 109% від щоденної норми (ЩН) 
  • Фолієвої кислоти: 40 мікрограм (мкг) або приблизно 10% від ЩН

Ризики вживання полуниці

     Полуницю, як правило, добре переносять і вона безпечна для споживання. Тим не менш, сушені полуниці з додаванням цукрів слід споживати з обережністю.

     Ці продукти містять велику кількість доданих цукрів в малому об'ємі і менше зволожуються порівняно зі свіжими або замороженими полуницями.

Читайте також: “Сприйняття власного тіла та дієти

Поради щодо додавання полуниці до вашої дієти

     Свіжі полуниці найкраще вживати, коли вони в сезоні (особливо у червні). Покупка заморожених полуниць протягом зимових місяців - це корисний спосіб насолоджуватися поживними ягодами протягом всього року, не витрачаючи багато грошей.

     Свіжі ягоди будь-якого виду можуть швидко псуватися, тому важливо належним чином зберігати полуницю. Ось кілька порад:

  • Виймайте ягоди з пластикової упаковки та зберігайте їх в герметичному контейнері, викладеному рушником в холодильнику.
  • Переконайтеся, що контейнер достатньо великий, щоб ягоди не лежали одна на одній. Якщо у вас немає контейнера такого розміру, просто кладіть ягоди на тарілку, накриту рушником.
  • Не мийте полуницю до самого споживання. Дозволяючи ягодам залишатися взаємодіючими з надмірною вологою, можна сприяти розвитку плісняви.

     Споживайте полуницю під час прийому їжі та перекусів, додавши їх:

  • До ситних сніданків, таких як вівсяні граноли та миски з грецьким йогуртом.
  • До смузі, такого як антиоксидантний коктейль.
  • На верхній частині ароматного тосту, наприклад, з куском житнього хліба, рікотти, кусочками полуниці та краплею бальзамічного оцту.
  • При готуванні на плиті з лимонним соком та цукром чи кленовим сиропом для простого домашнього 'джему'.
  • До солодких страв, таких як млинці, мафіни або літні класичні земляні коржі.

Підсумок

     Полуниця наповнена потужними антиоксидантами, які допомагають зберегти ваше тіло здоровим і можливо можуть зменшити ризик розвитку хронічних захворювань. Ці універсальні та смачні ягоди також містять менше природного цукру порівняно з іншими фруктами.

     Насолоджуйтеся свіжими або замороженими полуницями як самостійно, так і як складник прийому їжі та перекусів для вибуху природної солодкості та поживних речовин.

Комментарии

Сообщения не найдены

Написать отзыв