Користь груш для здоров'я

06/11/2023

     Від груші сорту Bosc до груші Anjou, існує фрукт для майже кожного смаку. Окрім смачного смаку, груші також дуже корисні для здоров'я. Вміст в них волокон сприяє здоров'ю шлунково-кишкового тракту та регуляції рівня цукру в крові, а антиоксиданти в їх шкірці можуть боротися з хронічним запаленням, пов'язаним з різними хронічними захворюваннями.

     Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше про корисність груш для здоров'я, поради щодо їх включення в раціон та ризики вживання їх у великих кількостях.

Читайте також: ”Що таке синдром КНМ? Американська кардіологічна асоціація виявила новий медичний стан

Сприяють здоров'ю шлунково-кишкового тракту 

     Груші є відмінним джерелом розчинних та нерозчинних волокон. Кожна груша середнього розміру містить приблизно 20% від денної норми волокон. Обидва типи волокон важливі для здоров'я шлунково-кишкового тракту. Розчинні волокна допомагають зробити кал м'якшим, щоб він проходив легше, тоді як нерозчинні волокна додають об'єму, запобігаючи і лікуючи запор.

     Споживання достатньої кількості волокон, ймовірно, сприяє розвитку здорової мікробіотики кишечнику, що впливає не лише на травлення, але й на імунітет та психічне здоров'я.

Зменшують ризик розвитку діабету 

     Великий метааналіз, в якому брали участь понад 200 000 учасників, показав, що споживання яблук та груш пов'язане з 18% зниженням ризику розвитку цукрового діабету типу 2. Споживання всього однієї порції яблука або груші на тиждень було пов'язано з 3% зниженням ризику цукрового діабету типу 2.

     Це дослідження показує кореляцію, а не причинно-наслідковий зв'язок, але це поєднання цікаве та може вказувати на зв'язок між споживанням цих фруктів та ризиком розвитку діабету.

     Однією з можливих причин цього може бути те, що груші є хорошим джерелом флавоноїдів - виду антиоксидантів. Інший метааналіз показав, що збільшене споживання флавоноїдів пов'язане з зменшенням ризику розвитку цукрового діабету типу 2.

     Крім того, волокна в грушах можуть допомогти зменшити гострий підйом рівня цукру в крові, навіть при наявності в них вуглеводів. Звісно, рекомендується поєднувати груші з джерелами білка для контролю гострого підйому рівня цукру в крові при діабеті, але волокно також може допомогти у цьому.

Містять фітонутрієнти для запобігання запаленню 

     Особливо шкірка груш є джерелом антиоксидантів та протизапальних сполук, таких як фенольні кислоти, флавоноїди та трітерпени. Запалення виникає для загоювання ран і боротьби з хворобами, але хронічне запалення може бути проблематичним, оскільки воно пов'язане з різними хронічними захворюваннями.

     Ці фітонутрієнти допомагають нейтралізувати вільні радикали для запобігання оксидативному стресу, що спричиняє запалення та пов'язане із раком, серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, хворобою Альцгеймера, паркінсонізмом та певними захворюваннями очей.

     Більше того, високий вміст волокон пов'язаний із нижчими показниками запалення, отже, волокно в грушах може підсилити антизапальну дію.

Може покращувати кардіометаболічне здоров'я 

     Дослідження 2019 року, в якому оцінювали вплив споживання груш щоденно на показники кардіометаболічного здоров'я, виявило покращення у тих, хто споживав дві груші щоденно порівняно з групою, яка пила напій із тією самою кількістю калорій. Учасниками були люди середнього та старшого віку з метаболічним синдромом - комбінацією факторів ризику для цукрового діабету типу 2 та серцево-судинних захворювань.

     Після 12 тижнів учасники, які споживали дві груші щоденно, покращили показники систолічного тиску, пульсового тиску (різниця між верхнім і нижнім показниками артеріального тиску) та зменшили обхват талії. Підвищений артеріальний тиск може збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Коли він поєднується з іншими факторами ризику, такими як високий рівень цукру в крові, ризик розвитку інших захворювань, таких як діабет, може зрости ще більше. Таким чином, груші можуть відігравати роль у контролі метаболічного синдрому та зменшенні ризику хронічних захворювань, особливо серед людей середнього віку та старших.

     Крім того, волокно, особливо розчинне волокно, допомагає запобігти поглинанню деякого холестерину та жиру з їжею. Підвищений рівень холестерину збільшує ризик розвитку серцевих захворювань, тож волокно в грушах також може сприяти здоров'ю серця.

Читайте також: ”Тренд тік току "Тиха ходьба" справді може допомогти вашому психічному здоров'ю

Корисні властивості груш

     Груші є добрим джерелом вуглеводів, волокон та певних вітамінів і мінералів. Харчова цінність однієї середньої груші (178 грамів) складається з таких компонентів:

  • Калорії: 101 
  • Жири: 0,25 грама 
  • Натрій: 1,78 міліграма 
  • Вуглеводи: 27,1 грама 
  • Волокно: 5,52 грама (20% від денної норми) 
  • Додані цукри: 0 грамів 
  • Білки: 0,64 грама 
  • Мідь: 0,15 міліграма (16% від денної норми) 

     Груші є чудовим джерелом волокон, які важливі для різних аспектів здоров'я, включаючи травлення, регуляцію рівня цукру в крові, почуття ситості та зниження холестерину.

     Найбільшим мікроелементом в грушах є мідь, важливий мінерал, який виступає як кофактор для різних ферментів, що впливають на виробництво енергії, обмін заліза тощо.

     Крім міді та волокон, груші містять також велику кількість вітаміну C, калію і вітаміну K. Вітамін C важливий для імунного здоров'я та всмоктування заліза, калій важливий для клітинного функціонування, а вітамін K важливий для згортання крові.

Ризики вживання груш 

     Загалом, груші безпечні для споживання для більшості людей. Звісно, якщо у вас є алергія на груші, то від їх споживання слід утримуватися. Однак основним ризиком при занадто великому споживанні груш є розлад травлення через велику кількість волокон. Особливо якщо ви раптово збільшите споживання волокон, то можете відчути гастроінтестинальні симптоми, такі як здування чи понос. Тому, оскільки кожна середня груша містить 20% від денної норми волокон, слід обережно підходити до їх вживання.

Поради щодо вживання груш 

     У супермаркетах або ринках зазвичай можна знайти кілька різних видів груш. Кожен з них має відмінний колір, текстуру та смак; різні кольори можуть вказувати на різні корисні речовини, тому варто урізноманітнювати. Ось деякі поради щодо вживання груш:

  • Дозвольте грушам дозрівати на столі.
  • Після дозрівання покладіть груші в холодильник, щоб зберегти їхній термін придатності.
  • Заморозьте груші, якщо вони вже втратили свій стан, щоб уникнути втрати їжі.
  • Насолоджуйтесь свіжими грушами окремо.
  • Приготуйте салат із грушами та сиром горгонзола.
  • Замініть яблука грушами у тарті, пирогах і випічці.
  • Використовуйте груші для приготування свіжого джему.
  • Приготуйте груші, обсмажені з корицею, на десерт.
  • Додайте груші до сендвічу.

Підсумок

     Груші - це плоди, багаті на корисні речовини та волокна. Їхні харчові властивості можуть сприяти здоров'ю шлунково-кишкового тракту, кардіометаболічному здоров'ю, зменшенню запалення та ризику розвитку діабету. Крім того, вміст волокон сприяє почуттю ситості.

     Існує багато видів груш, різна текстура, колір і смак яких можуть сподобатися майже всім. Спробуйте їх їсти свіжими, додавати до салатів або включати до  випічки.

Читайте також: ”7 вправ на покращення мобільності та гнучкості, щоб допомогти вам рухатися
Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук