Термін "капсикум" охоплює продукти, такі як солодкий і гострий перець. Незважаючи на те, що терміни "капсикум" і "капсаїцин" часто вживаються як синоніми, перший вказує на різні види перцю, тоді як другий - на активний сполучний складник, який знаходиться саме в гострому перці. Капсаїцин - це рослинна речовина, відповідальна за гострий смак перцю.
Капсаїцин відомий своєю потужною здатністю знімати біль і має протизапальні властивості. Його використовують як точково, так і орально для лікування болей, пов'язаних з такими станами, як остеоартрит та хронічні болі в м'язах.
Окрім того, капсаїцин допомагає полегшити біль і боротися з запаленням в організмі. Ось чотири можливі корисні властивості капсаїцину.
Читайте також: “12 продуктів, багатих колагеном, за порадами дієтолога”
Капсаїцин відомий як анальгетик, тобто засіб для полегшення болю. Фактично, точкове нанесення капсаїцину високого ступеня чистоти було схвалено для лікування болей.
Капсаїцин допомагає керувати дискомфортом завдяки своїм протизапальним властивостям. Він також дезенсибілізує нейрони, які отримують сигнали болю в вашому тілі.
Точкове нанесення капсаїцину покращує стан пацієнтів з різноманітними захворюваннями. Наприклад, систематичний огляд виявив, що креми на основі каєнського перцю були ефективнішими, ніж плацебо, у зменшенні болю у нижній частині спини.
Також часто призначають капсаїцинові пластирі для полегшення болю у людей з діабетичною периферичною нейропатією- видом ураження нервів, яке може виникнути у пацієнтів з діагнозом діабет. Одне дослідження повідомило, що використання капсаїцинового пластиру протягом всього 30 хвилин значно зменшило біль у пацієнтів, навіть через тижні після одноразового лікування.
Точкове нанесення капсаїцину також може полегшувати дискомфорт, пов'язаний з артритом, кластерними головними болями, болями в щелепі та псоріазом.
Дослідження щодо прийому капсаїцину для покращення атлетичної продуктивності вказують на суперечливі результати.
Однак систематичний огляд довів, що прийом капсаїцину не має впливу на аеробну витривалість, але схоже покращує м'язову витривалість. Іншими словами, застосування капсаїцину дозволяло учасникам дослідження тренуватися довше до досягнення м'язової втоми.
Дослідники вважають, що це частково пов'язано з впливом капсаїцину на рецептори, які беруть участь у вивільненні кальцію в скелетних м'язах. Кальцій необхідний для скорочення м'язів. Під час фізичних навантажень м'язи вишкрібають все менше кальцію.
Споживання капсаїцину може збільшити вивільнення кальцію, діючи на конкретні рецептори в м'язах. Проте, на даний момент прийом капсаїцину для підвищення атлетичної продуктивності не рекомендується.
Один систематичний огляд повідомив, що люди, які споживають гострі страви шість або сім днів на тиждень, мають на 14% менший відносний ризик загальної смертності порівняно з людьми, які споживають гострі страви менше одного разу на тиждень.
Хоча інші дослідження вказують на те, що вищий рівень споживання чилі перцю може сприяти зниженню кров'яного тиску, вплив капсаїцину на холестерин може бути менш сприятливим. Одне дослідження повідомило, що більший прийом чилі перцю фактично пов'язаний з вищим рівнем шкідливого LDL-холестерину та нижчим рівнем корисного HDL-холестерину.
Важливо відзначити, що всі ці дослідження були спостережними. Тобто вони можуть показати лише зв'язки, а не причинно-наслідкові залежності. Зовсім можливо, що інші фактори дієти та способу життя були більш відповідальні за спостереженні риси досліджень.
Гострі продукти, такі як гострий перець, часто називають "стимуляторами обміну речовин". Проте, чи дійсно сприяють гострі продукти схудненню, залишається незрозумілим.
Деякі дослідження вказують на те, що капсаїцин може підвищити витрату енергії (або калорій) та температуру тіла, обидві ці властивості можуть сприяти втраті ваги з часом.
Також хронічне споживання гострих страв може стримувати апетит і зменшувати кількість спожитих калорій, що також призводить до втрати ваги.
Проте не варто розраховувати на те, що капсаїцин - це ключ до схуднення. Деякі дослідження навіть показали протилежний ефект, де більший прийом чилі перцю був пов'язаний з більшим ризиком ожиріння.
Капсаїцин можна використовувати різними способами. Рослинна сполука природно міститься в таких продуктах, як гострий перець та кайєнський перець, які можна вживати як їжу.
Капсаїцин також можна вживати у вигляді перорального додатку, як капсул або добавок. Хоча були використані дози до 200 міліграмів на день, на сьогоднішні не існують стандартні рекомендації щодо дозування капсаїцину (та не рекомендується приймати капсаїцин перорально для загального здоров'я).
Капсаїцин найбільш ефективний, коли його використовують точково- у вигляді крему, гелю, лосьйону або пластира для полегшення болю. Кількість капсаїцину в цих засобах може варіюватися від 0,01% в кремах і гелях до близько 8% в пластирах.
Спреї для носа з капсаїцином іноді використовуються для лікування алергій та кластерних головних болей, проте потрібні додаткові дослідження ефективності такого лікування.
Перед тим як почати використовувати місцеві засоби на основі капсаїцину або добавки, порадьтеся зі своїм медичним працівником.
Читайте також: “Чи викликають вуглеводи набір ваги”
Капсаїцин, зазвичай вважається безпечним, коли споживається в природних кількостях, які містяться в гострих продуктах, таких як гострий перець.
Він також зазвичай добре переноситься при місцевому використанні без рецепта або за рецептом від вашого лікаря.
Проте великі дози пероральних добавків капсаїцину, приймані тривалий час, можуть бути пов'язані з потенційними ризиками для здоров'я, включаючи ушкодження органів та надзвичайно високий рівень артеріального тиску.
Прийом пероральних добавків капсаїцину також не рекомендується дітям, вагітним жінкам та годуючим матерям.
Перед тим як почати вживати новий додаток, завжди порадьтеся зі своїм сімейним лікарем, щоб переконатися, що активний компонент безпечний, і дозування відповідає вимогам.
Капсаїцин, який споживається у вигляді перцю, ймовірно, не взаємодіє з ліками. Вищі дози капсаїцину, такі, як ті, що знаходяться у додатковій формі, можуть взаємодіяти з наступними ліками:
Продукти з високим вмістом капсаїцину можна знайти в більшості продуктових магазинах. Продукти, які природно містять капсаїцин, включають:
Перед придбанням різних форм капсаїцину для ваших конкретних проблем зі здоров'ям, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
Капсаїцин, який споживається у формі їжі, може викликати небажані побічні ефекти у людей, які чутливі до гострих продуктів. Ці побічні ефекти можуть включати:
Коли капсаїцин використовується точково у вигляді лосьйону, крему, пластира чи спрею для носа, продукти на основі капсаїцину, як правило, добре переносяться.
Сигнали про те, що у вас виникають негативні реакції на такі засоби, можуть включати:
Капсаїцин, активна сполука в гострому перці, може бути потужним засобом для полегшення болю при місцевому застосуванні. Гострі продукти, такі як гострий перець, які природно містять капсаїцин, також мають високий протизапальний ефект.
Для підтвердження корисності капсаїцину у лікуванні захворювань, таких як рак, ожиріння і кластерні головні болі, потрібні додаткові дослідження.
Якщо вам подобається та ви добре переносите гострі продукти, продовжуйте додавати інгредієнти, такі як гострий перець, до вашої дієти. І якщо ви маєте проблеми з болями, розгляньте можливість консультації зі своїм лікарем, щоб визначити, чи точковий капсаїцин може бути корисним для вашого стану.
Читайте також: “Корисні властивості водяників”