Глютен - це білок, який міститься в пшениці, житі, ячмені та вівсі. У людей із целіакією споживання будь-яких продуктів або напоїв із глютеном викликає різні симптоми та/або пошкодження слизової оболонки тонкого кишечника. Глютен часто вважається причиною хвороб кишечника у людей із синдромом подразненого кишківника (IBS). Однак останні дослідження вказують на те, що вуглеводний компонент в пшениці, житі та ячмені найімовірніше є причиною проблем для тих, хто має IBS (частина групи продуктів, відомих як FODMAPs). Дієта без глютену забезпечує відновлення кишечника та полегшення симптомів у людей із целіакією.
Читайте також: “Дієта та ризик хвороби серця”
Глютенові продукти
Незважаючи на обмеження, людина, яка дотримується дієти без глютену, може насолоджуватися різноманітною їжею. Важливо читати етикетки всіх упакованих або готових продуктів.
Деякі продукти без глютену, якими можуть насолоджуватися люди із целіакією, включають:
- м'ясні продукти - необроблене м'ясо, риба, курка, бекон, окіст і м'ясо, яке заморожене чи консервоване, але без соусу;
- молочні продукти - яйця, молоко, обезжирене молоко, згущене молоко, свіжі вершки, йогурт, сир, а також деякі креми, морозиво та соєве молоко;
- фрукти та овочі - свіжі, консервовані або заморожені (але не з соусом), фруктові соки;
- насіння, горіхи та масло з горіхів;
- безглютенові злаки та випічка - кукурудзяне борошно, соєве борошно, рис (усі види), рисове борошно, рисова оболонка, картопляне борошно, соргум, гречка, просо, амарант, кукурудзяні та рисові сніданкові каші (без домішок з ячменю), полента та псиліум;
- безглютеновий хліб, пиріжки та печиво - більшість рисових крекерів, кукурудзяних пиріжків, рисових хлібців, кукурудзяних тортиль та пшеничних скоринок, упакованих хлібців з написом "без глютену", упакованого печива та тортів з написом "без глютену";
- безглютенова паста та локшина - безглютенова паста, рисова локшина, рисові чи бобові макарони та 100% гречана локшина;
- приправи - тахіні, джем, мед, кленовий сироп, какао, всі види оцту (крім ячмінного оцту), томатні пасти, деякі соуси та деякі заправки для салатів;
- закуски - прості чіпси, прості кукурудзяні чіпси та безсмаковий попкорн;
- напої - вода, повнокремове та обезжирене молоко, фруктові та овочеві соки, чай, кава, мінеральна вода, вино, спиртні напої та лікери.
Безглютенові зернові продукти
Природні безглютенові зернові продукти та зернові, якими можна насолоджуватися, включають:
- амарант;
- маранта;
- гречка;
- каштанове борошно;
- нутове борошно;
- кокосове борошно;
- кукурудзяне борошно;
- кукурудзяна крупа;
- кукурудзяні тортильї;
- лещаткове борошно;
- просова крупа;
- пападуми (більшість видів);
- полента;
- картопляне борошно;
- псиліум;
- кінва;
- рис (будь-який вид);
- рисова оболонка;
- рисове борошно;
- рисова локшина;
- саго;
- соргум;
- соєве борошно;
- тапіока;
- теф.
Спеціально виготовлені продукти без глютену
Можна купити готові комерційно виготовлені продукти без глютену, включаючи:
- пиво;
- печиво;
- хліб та кренделі;
- бісквітні хлібці;
- сухарі;
- сніданкові каші;
- суміші для випічки;
- тістечка;
- приправи, включаючи сою та інші соуси, майонез, дріжджі;
- кукурудзяні чіпси;
- крекери;
- борошно;
- гнокі;
- батончики мюслі та інші батончики;
- суміші для панкейків;
- вироби з тіста;
- чіпси з картоплі;
- приправи;
- бульйони.
Завжди уважно читайте етикетки продуктів та напоїв, оскільки глютен може міститися в продуктах, які ви вважаєте безпечними.
Читайте також: “Корисні властивості абрикосів”
Продукти, що містять глютен
Деякі продукти, які можуть містити глютен, включають:
- каші та борошна - пшениця, пшеничне борошно, пшенична й кукурудзяна крихта, фріке, спельта, манна крупа, кускус, пшенична оболонка, ячмінь, вівсянка, каші, суміші для сніданку із пшениці, ржі, вівсянки або ячменю, каші з кукурудзи або рису, які також містять витяжку з ячменю, деякі змішані цукри та порошки для випічки;
- паста та локшина - спагетті, паста, лазанья, гнокі, локшина хоккієн, соба та локшина швидкого приготування;
- хліб, пиріжки та печиво - весь хліб, піца, тістечка, пиріжки та печиво, приготовані із борошном, що містить глютен;
- м'ясні продукти - будь-які продукти, приготовані із сухарями або тістом, ковбаски та інші оброблені м'яса (якщо вони не позначені як безглютенові), мариноване м'ясо (якщо воно не містить безглютенових інгредієнтів), збиті супи, м'ясні пироги та заморожені страви;
- молочні продукти - ячмінне молоко, вівсяке молоко, кукурудзяні конуси (якщо вони не позначені як безглютенові), деякі морозива та деякі соєві молока;
- фрукти та овочі - структурований білок рослинного походження (зустрічається в деяких вегетаріанських продуктах) та начинка для пирогів;
- приправи - ячмінний оцет, деякі гірчиці, аджики, маринади, піклі, соуси, підливи та екстракт дріжджів із ячменю (наприклад, у Веджемайті);
- закуски - лакриця, деякі цукерки, деякі шоколади, пакетні солоні закуски та деякі чіпси, мюслі-батончики;
- напої - замінники кави з каші та деякі порошки для молочних напоїв (такі як порошок для молока з каші, деякі порошки для какао, Майло, Овальтін).
Маркування продуктів на глютен
На всіх упакованих продуктах є інгредієнтні етикетки, роздруковані на коробці, упаковці чи пляшці. Існують два методи вибору відповідних продуктів, читаючи маркування. До них входять:
- продукти, позначені як «без глютену»;
- продукти, виготовлені для загального ринку, які не містять інгредієнтів, отриманих із зернових зернових культур, що містять глютен.
Згідно з обов'язковими стандартами маркування, всі інгредієнти та добавки, отримані із пшениці, жита, ячменю або вівса, повинні бути зазначені в інгредієнтному списку продуктів. Використання заявки з підсумком алергенів тепер також є обов'язковим; глютенові продукти повинні бути вказані як «Містять глютен», якщо він присутній.
Для оброблених продуктів використовується маркування без глютену. Коли перевіряються продукти, які позначені як без глютену, на них має бути напис: «не виявлено глютену».
Про овес
Поточні тести на «глютен» в харчах можуть вимірювати глютен у пшениці (гліадин), ячмені (гордеїн) та ржі (секалін). Тепер також доступний окремий аналіз для овесу (авенін). Докази свідчать, що овес, не забруднений глютеном, добре переносяться більшістю людей із целіакією.
Однак у деяких людей із целіакією споживання вівса може спричинити потенційно шкідливу імунну відповідь. Звертаємо увагу, що відсутність симптомів при споживанні вівса не обов'язково вказує на їхню безпечність - пошкодження кишечника все одно може виникнути, навіть за відсутності симптомів.
Рекомендується, щоб особи, які хочуть споживати овес як частину своєї безглютенової дієти, робили це під медичним наглядом для забезпечення того, що це не призведе до погіршення їхнього здоров'я. Врахуйте, що у деяких країнах продукти, позначені як «безглютенові», можуть містити овес.
Ці рекомендації щодо вівса можуть змінюватися від країни до країни, і краще отримати консультацію від лікаря або дієтолога, який спеціалізується на безглютеновій дієті.
Читайте також: “Дослідження: жінки можуть більш ймовірно відчувати побічні ефекти після вакцинації від грипу”