Алергія на їжу виникає, коли імунна система реагує на їжу, яка зазвичай є безпечною. Непереносимість їжі виникає, коли організм має хімічну реакцію на споживання певної їжі або напою. Симптоми для слабкої чи помірної алергії або непереносимості іноді можуть бути схожими, але непереносимість їжі не залучає імунну систему та не викликає важких алергічних реакцій (анафілаксію). Навчіться читати харчові мітки та дотримуватися балансу вітамінів та мінералів, щоб уникнути продуктів, які викликають алергічні реакції.
Читайте також: “Дієта та ризик хвороби серця”
Алергія на їжу та непереносимість їжі часто плутаються, оскільки симптоми непереносимості іноді нагадують симптоми алергії на їжу. Однак непереносимість їжі не залучає імунну систему та не викликає важких алергічних реакцій (відомих як анафілаксія). Непереносимість їжі також не виявляється на алергенних тестах.
Важко зрозуміти концепцію непереносимості їжі. Іноді речовини в межах їжі можуть збільшувати частоту та важкість головних болів, висипань (таких як кропив'янка) або розладу шлунка.
Алергії зростають у всьому світі, і алергія на їжу також стала більш поширеною. Більшість алергій виникає протягом першого року життя. Алергія на коров'яче молоко є однією з найпоширеніших у ранньому дитинстві. Більшість дітей виходять із неї до того, як вони підуть до школи.
Потрібно провести більше досліджень щодо причин, діагностики та лікування алергії на їжу.
Діти, які мають одного члена родини із захворюваннями на алергію (включаючи астму чи екзему), мають більший ризик розвитку алергії.
Більшість часу діти з алергією на їжу не мають батьків із такою алергією. Однак якщо у сім'ї є одна дитина з алергією на їжу, їхні брати та сестри мають трохи більший ризик розвитку алергії на їжу, хоча цей ризик все ще залишається відносно низьким.
Алергії - це реакція імунної системи організму на білок. Ці білки можуть бути з їжі, пилку, побутового пилу, шерсті тварин (включаючи вовну, шерсть і пилок, які домашні тварини принесли вдома) чи грибків. Їх називають алергенами. Слово "алергія" означає, що імунна система відреагувала на зазвичай безпечну речовину, ніби вона була токсичною.
Непереносимість їжі - це хімічна реакція, яку деякі люди переживають після споживання деякої їжі чи напою; це не імунна відповідь. Непереносимість їжі пов'язана з астмою, хронічним синдромом втоми та синдромом подразливого кишечника (СПК).
Важко визначити різницю між симптомами алергії на їжу та непереносимості їжі. Зазвичай симптоми, викликані алергією на їжу, розвиваються дуже швидко після споживання їжі. В той час як симптоми, викликані непереносимістю їжі, можуть бути як миттєвими, вони також можуть розвиватися через 12-24 години.
Реакції на непереносимість їжі, як правило, пов'язані з кількістю спожитої їжі. Вони можуть не виникати до того часу, поки не буде спожито певна кількість (пороговий рівень) їжі, але ця кількість різниться для кожної особи.
Симптоми алергії на їжу та непереносимості також можуть бути викликані іншими станами, тому важливо звертатися до лікаря для медичної діагностики.
Симптоми непереносимості їжі можуть включати:
Симптоми слабкої до помірної алергії на їжу включають:
Ознаки анафілаксії (важкої алергічної реакції):
Різні ділянки тіла можуть постраждати внаслідок алергічної реакції на їжу, включаючи:
Читайте також: “Все що потрібно знати про калій”
Анафілаксія - це важка алергічна реакція, яка потребує негайної медичної уваги. Продукти (такі як арахіс, горіхи, морепродукти, пшениця, молоко та яйця), укуси комах та деякі ліки - найпоширеніші алергени, які викликають анафілаксію.
Вже через кілька хвилин після контакту з алергеном у людини можуть виникнути потенційно загрозливі симптоми, до яких можуть входити:
Кілька факторів може впливати на тяжкість анафілаксії, включаючи фізичну активність, тепло, алкоголь, кількість спожитої їжі, а також те, як їжу приготовано та вживається.
Для запобігання важким травмам чи смерті людині з анафілаксією потрібен внутрішній укол адреналіну (епінеприн) в зовнішню середню частину стегна. Потерпілому не слід стояти чи ходити. Додаткові дози можна вводити, якщо немає відповіді через 5 хвилин. Спочатку вводьте адреналін, а потім препарат для легенів у випадку необхідності.
Люди, які, за висновком лікаря, можуть бути вразливі до анафілаксії, отримують рецепт на ін'єктор адреналіну (такий як EpiPen® або Anapen®), який містить одноразову фіксовану дозу адреналіну. У таких пацієнтів також повинен бути план дій з анафілаксії.
Ін'єктори адреналіну призначені для використання немедичними особами і доступні безпосередньо в аптеці.
Арахіси, горіхи, яйця, коров'яче молоко, пшениця, кунжут, риба, морепродукти та соя викликають більшість алергічних реакцій на їжу. Алергія на арахіс є однією з найпоширеніших алергій у старших дітей, оскільки тільки приблизно один з чотирьох дітей виходить із алергії на арахіс.
Продукти, які часто викликають реакції непереносимості у чутливих людей, включають:
Коли симптоми з'являються всього кілька хвилин після споживання певної їжі, визначити алерген стає легше. Однак, якщо причина невідома, можуть знадобитися діагностичні тести, такі як:
Найпростіший спосіб лікування алергії або непереносимості до їжі - це вилучення алергенної їжі з раціону. Іноді організм може переносити їжу, якщо її уникати протягом певного часу, а потім повторно вводити в невеликих дозах, особливо для непереносимості до їжі.
Перед тим як вилучити чи повторно вводити їжу, зверніться за порадою до клінічного імунолога-алерголога чи дієтолога.
Запобігання алергії у дітей - це активна область досліджень. Дослідження на сьогоднішній день вказують на те, що:
Алергічні реакції, включаючи анафілаксію, є поширеними, хоча смертельні випадки від анафілаксії рідкісні.
Не рекомендується забороняти певні продукти в школах та дошкільних закладах, оскільки це може створити відчуття безпеки і це важко контролювати та виконувати. Кращим підходом є навчання персоналу, учнів і громади ризикам, пов'язаним з анафілаксією, і впровадження стратегій для мінімізації контакту з відомими алергенами.
Ви повинні уникати тільки тих продуктів, на які у вас діагностована алергія. Ознайомтеся із термінами, які використовуються для опису цих продуктів на продуктах, наприклад:
Читайте також: “Корисні властивості абрикосів”