Кістковий бульйон має багато передбачуваних корисних властивостей для організму. Кажуть, що він підтримує мікробіом кишечника, зменшує запалення та навіть покращує зовнішній стан старіння шкіри. Кістковий бульйон стає все більш популярним, але різні народи готували його вже століттями.
Кістковий бульйон складається з кісток (і іноді м'яса) від тіл тварин, які варяться в воді. Кислі інгредієнти, такі як оцет або помідори, часто додаються, щоб видобути більше поживних речовин з кісток. Також можуть додаватися овочеві обрізки та часник. Бульйон зазвичай кипить від чотирьох до понад 24 годин. Тривалий час готування сприяє видобуттю багатьох поживних речовин, які пропонує кістковий бульйон.
Потрібно провести більше досліджень, щоб визначити конкретні користі від кісткового бульйону, але дослідження поживних речовин в кістковому бульйоні надають обіцяючі результати.
Читайте також: “Все що потрібно знати про адаптогени”
Терміни "кістковий бульйон" і "фондю" часто використовуються як синоніми. Обидва вони готуються шляхом варіння кісток тварин, а іноді м'яса, в воді. Однак, на відміну від багатьох фондю, кістковий бульйон готується дуже довго. Тривалий час готування дозволяє видобути більше поживних речовин з кісток у кулінарну рідину.
Кістковий бульйон містить велику кількість поживних речовин, таких як колаген. Колаген є найпоширенішим білком у людському організмі. Він надає структурну підтримку та еластичність кісткам, сухожилкам, шкірі, хряща і суглобам. Кістковий бульйон також значно багатший на білок порівняно із фондю.
Кістковий бульйон має багато потенційних корисних властивостей для здоров'я, включаючи підтримку суглобів, кишечника та шкіри.
Колаген - це білок, який надає структуру шкірі, кісткам, сухожиллям і зв'язкам в організмі. Наприклад, продукти, багаті на колаген, можуть допомогти при умовах, таких як остеоартроз, захворювання суглобів, при якому тканина, що оточує кістки, руйнується та руйнується з часом.
Кістковий бульйон надає організму колаген, що може допомогти відновити ушкодження суглобів і покращити біль, пов'язаний з артритом. Однак більшість досліджень спрямовані на вплив колагенових добавок, а не самого кісткового бульйону, на лікування болю в суглобах.
Крім того, кістковий бульйон, схоже, не містить так багато амінокислот, таких як гліцин і пролін, як колагенові добавки. Амінокислоти є будівельними блоками білків. Вони допомагають створювати сполучну тканину, таку як сухожилки (які з'єднують м'язи з кістками) і зв'язки (які з'єднують кістки одна з одною).
Багато кісткових бульйонів готуються з лікувальними травами та спеціями, такими як куркума, які допомагають зменшити запалення в організмі та, отже, можуть покращити біль в суглобах. Наприклад, один систематичний огляд десяти досліджень встановив, що куркума допомагає покращити біль і функцію колінного суглоба у людей з остеоартрозом.
Кістковий бульйон містить амінокислоту, яку називають глутаміном. Глутамін допомагає підтримувати структуру та функції тканини, що виростає в кишковому тракті. Він також може зменшувати запалення в усьому кишковому тракті.
Хоча глутамін є корисним, обмежена кількість досліджень підтверджує конкретні переваги глутаміном багатого кісткового бульйону для мікробіоти кишечника. Проте споживання джерел білка, багатих на глутамін, є безпечним, і якісний кістковий бульйон є корисною антизапальною альтернативою високо-переробленим білкам, таким як делікатесні м'ясні вироби, бекон або ковбаса.
Кістковий бульйон відносно багатий білком. Споживання достатньої кількості білка підтримує обмін речовин організму (як організм використовує енергію з їжі). Білок також забезпечує структуру і підтримку клітин, допомагає клітинам взаємодіяти та захищає організм від вірусів і бактерій.
Кістковий бульйон зазвичай багатший білком, ніж звичайне фондю, оскільки тривалий час готування дозволяє видобути більше білка з кісток тварин. Один порція курячого бульйону може містити всього один грам білка, але одна порція курячого кісткового бульйону може забезпечити до 20 грам білка. Більшість кісткових бульйонів містять приблизно 10 грам білка на чашку.
Точна кількість білка на порцію може варіюватися в залежності від того, як ви готуєте свій кістковий бульйон або від марки кісткового бульйону, який ви купуєте. Рекомендований розмір порції продукту також впливає на кількість білка, яку ви бачите на етикетці фактів харчування.
З віком організм природно виробляє менше колагену. Це може призвести до зморшок та втрати еластичності шкіри з часом.
Більшість досліджень зосереджуються на ролі колагенових добавок у здоров'ї шкіри, а не на самому кістковому бульйоні, але деякі дослідження повідомляють про обіцяючі результати. Наприклад, один систематичний огляд одинадцяти досліджень показав, що колагенові добавки допомагають заживляти поранення і затримувати прояви старіння на шкірі. Для покращення стану шкіри через споживання колагену, зазвичай потрібно принаймні вісім тижнів.
Кістковий бульйон містить електроліти, які є мінералами, що підтримують рівновагу рідини в організмі. До електролітів, що містяться в кістковому бульйоні, можуть належати натрій, калій та кальцій.
Електроліти допомагають регулювати функції, такі як:
Читайте також: “Як вплив світла протягом дня впливає на ваше психічне здоров'я”
Харчовий профіль кісткового бульйону залежить від рецепту, за яким він готується, або від марки продукту, який ви купуєте. Наприклад, кістковий бульйон буде містити вуглеводи лише в разі додавання овочів під час приготування.
Середній порційний бульйон від магазинів містить:
Як і багато інших готових супів і бульйонів, кістковий бульйон має тенденцію бути високим за вмістом натрію. Загалом, продукти, які надають 20% або більше відсоткової денної норми для натрію (солі) на порцію, вважаються високосолоними продуктами.
Вибір кісткових бульйонів, які містять менше 20% відсоткової денної норми для натрію або приготування власного кісткового бульйону, може зменшити вміст натрію. Це може бути особливо важливим, якщо у вас гіпертонія (високий кров'яний тиск) або вам потрібно обмежити споживання солі через інші медичні показання.
Один малий пілотний проект виявив, що кістковий бульйон може містити вищі рівні важких металів, таких як свинець, порівняно з бульйонами, приготованими з м'яса. Дослідники повідомили, що свинець з навколишнього середовища має тенденцію накопичуватися в кістках тварин. Тому бульйони, які включають в себе приготування кісток тварин впродовж тривалого періоду часу, можуть видобувати більше з цих токсичних речовин.
Потрібно провести більше досліджень, щоб визначити можливі ризики кісткового бульйону. Як і з більшістю продуктів, ймовірно, безпечно вживати кістковий бульйон у помірних кількостях.
Приготування кісткового бульйону є досить простим процесом:
Кістковий бульйон можна зберігати у холодильнику протягом близько 3-4 днів. Його також можна заморозити протягом близько трьох місяців.16
Кістковий бульйон можна споживати різними способами. Ось деякі ідеї, як його включити до вашого раціону:
Кістковий бульйон можна приготувати з кісток яловичини, птиці, риби або комбінації різних джерел тварин. Різні види кісткового бульйону надають трохи різний смак, тому виберіть залежно від ваших смакових уподобань або від того, як ви плануєте використовувати кістковий бульйон.
Кістковий бульйон часто визначається за здатність підтримувати здоровий мікробіом кишечника, поліпшувати біль в суглобах та сприяти здоров'ю шкіри. Однак кістковий бульйон, як такий, не є чарівною пігулкою.
Смакуйте кістковий бульйон, багатий поживними речовинами, на тлі інших здорово-підтримуючих харчових та життєвих виборів. Готові кісткові бульйони з магазинів можуть містити багато натрію, тому перевіряйте мітки харчування або готуйте самі, якщо ви дотримуєтеся режиму споживання солі.
Читайте також: “Чи фізичні вправи покращують вашу імунну систему”