Корисні властивості гарбузових насінин

04/10/2023

Гарбузове насіння насичені поживними речовинами.

     Гарбузові насіння - це насіння, які ростуть всередині гарбузів. Вони містять білок, ненасичені жири, волокно, магній, антиоксиданти та багато іншого. Гарбузові насіння можна споживати як снек, в якості інгредієнта в рецептах або в різних продуктах, включаючи тофу з гарбузових насінь, масло з гарбузових насінь та білок з гарбузових насінь.

     Ось докладніше про корисність гарбузових насінь для здоров'я і харчування, а також способи їх споживання.

Читайте також: “Користь коензиму Q10 для здоров'я

Корисні властивості 

     Гарбузові насіння містять велику кількість поживних речовин, які необхідні для нормальної функції організму. Окрім поживних користей, які надають гарбузові насіння, їх вживання також може мати безпосередні корисні властивості для здоров'я.

Містять антиоксиданти 

     Гарбузові насіння містять антиоксиданти, включаючи феноли і флавоноїди.

Феноли допомагають відсторонити сполуки, які пошкоджують клітини в організмі, що може захищати від старіння та захворювань. Їхні антимікробні, протизапальні та протиракові ефекти також були добре документовані.

     Флавоноїди пов'язані з широким спектром корисних ефектів, включаючи захист від раку, атеросклерозу та хвороби Альцгеймера. Подібно до фенолів, флавоноїди протидіють сполукам, які пошкоджують здорові клітини, і мають сильний протизапальний ефект.

     Ці антиоксидантні властивості можуть бути ще виразнішими після обсмажування гарбузових насінин. Дослідження показують, що після підсмажування гарбузове насіння містить більше фенолів і флавоноїдів. Обжарені гарбузові насіння можна придбати готовими до вживання, але зробити ви це можете також власноруч, коли ви видаляєте насіння з гарбуза.

Містять корисні жири 

     На одну порцію об'ємом 28 грамів, що приблизно дорівнює чверть чашки, гарбузові насіння надають більше жиру, ніж білка або вуглеводів. Більшість цього жиру складається з мононенасичених та багатоненасичених жирів.

     Обидва цих види жирів показали, що вони знижують рівень поганого холестерину в крові, що може зменшити ризик хвороб серця та інсульту.

Багаті на магній 

     Гарбузові насіння є одним з найкращих джерел магнію. Цей мінерал необхідний для проведення понад 300 реакцій в організмі, включаючи підтримку функції нервів і м'язів, підтримку здорової імунної системи, стабілізацію ритму серця та зміцнення кісток. Магній також допомагає організму виробляти енергію та регулювати рівень цукру в крові.

Може допомогти знизити ризик раку грудей 

     Фітоестрогени - це природні сполуки в деяких продуктах, таких як гарбузові насіння, які подібні до гормону естрогену. Німецьке дослідження серед постменопаузальних жінок вивчало зв'язок між ризиком раку грудей і споживанням продуктів, багатих фітоестрогенами, включаючи гарбузові насіння. Дослідники зібрали дані з більше ніж 8 000 жінок і прийшли до висновку, що споживання продуктів з фітоестрогенами, включаючи гарбузові насіння, пов'язане з значним зниженням ризику раку грудей порівняно з неспоживанням цих продуктів.

     Проте інші дослідження щодо відносин між фітоестрогенами і раком грудей були суперечливими, тому для отримання впевнених результатів потрібно більше досліджень.

Читайте також: “Чи підходить попкорн для кето-дієти. Ось що говорять фахівці з харчування

Екстракти можуть підтримати здоров'я 

     Наразі обмежено людські дослідження, що стосуються безпосередніх результатів для здоров'я, пов'язаних із вживанням гарбузових насінь самостійно. Проте існують дослідження щодо користі для здоров'я продуктів на основі гарбузових насінь, таких як екстракти та олії.

     Невеликі, переважно попередні дослідження показали, що додавання гарбузових насінь до раціону може:

  • Зменшувати симптоми розширеної передміхурової залози, такі як потреба в сечовиділенні посеред ночі у чоловіків віком від 50 до 75 років. 
  • Покращувати здоров'я серця у жінок, які пережили менопаузу, знижуючи артеріальний тиск і покращуючи кровообіг. 
  • Керувати симптомами перевагону сечового міхура шляхом зменшення симптомів, таких як часте сечовиділення. 

Харчування 

     Гарбузові насіння можна споживати з чи без шкаралупи. За даними Міністерства сільського господарства США, одна унція несолених гарбузових насінь без шкаралупи містить:

     Цинк необхідний для правильної роботи імунної системи та грає роль у рості клітин, розвитку вагітності, загоєнні ран, розкладі вуглеводів і дії інсуліну. Він також необхідний для зору та смаку.

     Залізо - це мінерал, необхідний для багатьох функцій. Воно є частиною гемоглобіну, який переносить кисень по всьому тілу, та допомагає м'язам зберігати та використовувати кисень. Воно також є складовою частиною багатьох інших білків і ферментів.

Поради щодо споживання 

     Коли вони є в шкаралупі, вони білі. Коли вони без шкаралупи, вони виглядають зеленими. В будь-якій формі гарбузові насіння можна споживати такими, як вони є. Проте існують ще багато інших способів споживання гарбузових насінь і використання їх корисних властивостей. Ви можете:

  • Підсмажити гарбузові насіння без шкаралупи. 
  • Посипати гарбузові насіння на овесну кашу або нічну кашу, йогурт, тост з авокадо або фруктовий салат. 
  • Додавати їх в салати або використовувати як гарнір для салатів, гумусу, приготованих овочів, супів та смажених страв. 
  • Збивати білок з гарбузових насінь у смузі, змішаних супах або пюре з кольорового квасолю, щоб підвищити вміст білка. 
  • Використовувати масло з гарбузових насінь в песто, соусах, смузі, енергетичних кульках або випічці. 

     Якщо ви споживаєте гарбузові насіння без шкаралупи, будь ласка, пийте достатню кількість води, щоб ваша система травлення змогла перетравити вміст волокон. Хоча це дуже рідко, було кілька повідомлень про чоловіків, які мали закупорення кишечнику після споживання великої кількості гарбузових насінь у шкаралупі.

Підсумок 

     Гарбузове насіння багате на поживні речовини, воно містить значну кількість магнію, цинку та заліза. Також є джерелом рослинного білка і може споживатися різними способами. Екстракти та олії з гарбузових насінь також можуть мати певні корисні властивості для здоров'я. Розгляньте можливість консультації з лікарем для отримання порад щодо використання добавок на основі гарбузових насінь з урахуванням особистої медичної історії та цілей.

Читайте також: “Чи безпечні манікюри? Експерти рекомендують переглянути ризики перед записом на прийом